Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Globalny rynek mleka będzie rósł szybciej niż produkcja pozostałych surowców rolnych

Kategoria: Biznes

W najbliższym dziesięcioleciu globalna produkcja mleka będzie zwiększać się szybciej niż produkcja pozostałych głównych surowców rolnych.

Prognozy analityków OECD FAO

W poniedziałek 8.07.2019 r. analitycy OECD FAO, przedstawili swoje prognozy dla najważniejszych rynków rolnych, na najbliższą dekadę. Według prognoz światowa produkcja mleka w latach 2019-2028 będzie rozwijać się w tempie 1,7% rocznie, do 981 mln t w 2028 r. Oznacza to, że dynamika wzrostu produkcji mleka będzie szybsza niż pozostałych głównych surowców rolnych. 

Największy wzrost w Indiach i Pakistanie

Do krajów o największy wzroście produkcji mleka będą należały Indie i Pakistan, które łącznie będą odpowiadały za ponad połowę wzrostu światowej produkcji w najbliższej dekadzie. W konsekwencji kraje te, w 2028 r. będą odpowiadać za ponad 30% globalnej produkcji.

Prognozy produkcyjne dla UE

Analitycy OECD FAO spodziewają się, że produkcja mleka w UE w latach 2019-2028 będzie rosła wolniej niż średnio produkcja światowa. Rozwój produkcji będzie następował przez zwiększenie wydajności krów (w tempie 1,1% rocznie), podczas gdy ich pogłowie będzie zmniejszać się średniorocznie o 0,5%. W Unii Europejskiej wzrastać będzie udział mleka ekologicznego w produkcji. Obecnie w takich krajach jak Austria, Szwecja, Łotwa Gracja czy Dania ponad 10% mleka produkowana jest w systemie ekologicznym. Średnio około 3% produkcji mleka w UE pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

Udział mlecznych produktów świeżych

Analitycy zauważają, że na świecie, najwięcej mleka konsumowana jest w postaci mleka świeżego lub produktów tylko w niewielkim stopniu przetworzonych. Co istotne, w najbliższej dekadzie udział produktów świeżych w spożyciu produktów mleczarskich ogółem będzie się zwiększał, z uwagi na silny popyt na nie w krajach rozwijających się, który będzie wynikał ze wzrostu dochodów i liczby ludności w tych krajach. Tak jak w ostatnich latach, również w najbliższym dziesięcioleciu, spożycie produktów świeżych w UE i Ameryce Północnej będzie się zmniejszać na rzecz wzrostu spożycia produktów przetworzonych.

Najbardziej dynamiczny rozwój handlu serami

Według prognoz OECD-FAO, w latach 2019-2028 najbardziej dynamicznie będzie rozwijał się światowy handel serami (średniorocznie o 1,8%). Warto dodać, że w 2028 r. Unia Europejska będzie odpowiadać, za blisko połowę (48%) światowego eksportu serów. Eksport tych produktów będzie rozwijał się w szczególności do Kanady (umowa CETA) oraz do Japonii (w wyniku bilateralnej umowy podpisanej w 2019 r.). 

Światowy wolumen handlu odtłuszczonym mlekiem w proszku będzie się zwiększał średniorocznie o 1,7%,  masłem o 1,6%, a pełnym mlekiem w proszku o 1,1%.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.