Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska największym unijnym eksporterem produktów mleczarskich na Ukrainę

Kategoria: Biznes

Wzrost wartości eksportu produktów mleczarskich na Ukrainę

Według danych Eurostat, w 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na Ukrainę wyniosła 23,8 mln EUR i była o 42% większa niż w 2017 r. Oznacza to, że Ukraina była czwartym największym pozaunijnym odbiorcą produktów mleczarskich z Polski.

Polska, z 31-proc. udziałem w 2018 r., była największym unijnym dostawcą tych produktów na rynek ukraiński. Mimo tak znaczącego, w ujęciu procentowym wzrostu eksportu w 2018 r., rynek naszych wschodnich sąsiadów stanowił zaledwie 5% łącznej sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynki krajów trzecich.

Wzrost sprzedaży również w pierwszym kwartale br.

Również pierwszy kwartał br. przyniósł wzrost sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynek ukraiński. W tym okresie wartość eksportu wyniosła 8,3 mln EUR i była aż o 55% wyższa niż przed rokiem. Kwota ta stanowiła 37% wartości eksportu produktów mleczarskich z UE na Ukrainę ogółem. 

Najważniejsza pozycja dla serów i twarogów

Zdecydowanie najważniejszą pozycję w sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynek naszych wschodnich sąsiadów stanowiły sery i twarogi. Wartość ich sprzedaży w 2018 r. stanowiła 84% wartości produktów mleczarskich na Ukrainę, a w I kw. 2019 r. było to 85%. 

Jogurty i napoje fermentowane

Kolejną pozycję w wartości stanowiły natomiast jogurty i pozostałe napoje fermentowane, których udział w wartości eksportu wyniósł odpowiednio 12 i 8%. 

Produkcja mleka na Ukrainie spada

Według danych CLAL w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. na Ukrainie wyprodukowano 2,77 mld l mleka, tj. o 2,3% mniej niż w analogicznym okresie 2018 r. Należy zwrócić uwagę, że jest to już kolejny rok, kiedy produkcja mleka na Ukrainie obniża się. 

Małe gospodarstwa głównymi producentami mleka na Ukrainie

Według analityków USDA, 73% produkcji mleka na Ukrainie odbywa się w małych gospodarstwach, a tylko 27% produkowane jest w gospodarstwach towarowych, z przeznaczeniem na dostawy dla przemysłu. Mimo, że produkcja mleka w gospodarstwach towarowych rozwija się, to nie jest w stanie zrekompensować spadków produkcji związanych ze spadkiem liczby krów i wydajności w małych gospodarstwach.

Prognozy FAO dla produkcji mleka na Ukrainie

Według najnowszych prognoz FAO w 2019 r. produkcja mleka na Ukrainie ulegnie dalszemu spadkowi (o 1,7%) do poziomu poniżej 10 mln t. Natomiast import produktów, który w 2018 r. w ekwiwalencie mleka  odpowiadałby za 1% produkcji, w 2019 r. ma wzrosnąć o 12% do 106 tys. t. Z kolei eksport produktów mleczarskich z Ukrainy ma zmniejszyć się o 1,5% do 764 tys. t.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.