Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost wartości eksportu produktów mleczarskich na Ukrainę
Według danych Eurostat, w 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na Ukrainę wyniosła 23,8 mln EUR i była o 42% większa niż w 2017 r. Oznacza to, że Ukraina była czwartym największym pozaunijnym odbiorcą produktów mleczarskich z Polski.
Polska, z 31-proc. udziałem w 2018 r., była największym unijnym dostawcą tych produktów na rynek ukraiński. Mimo tak znaczącego, w ujęciu procentowym wzrostu eksportu w 2018 r., rynek naszych wschodnich sąsiadów stanowił zaledwie 5% łącznej sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynki krajów trzecich.
Wzrost sprzedaży również w pierwszym kwartale br.
Również pierwszy kwartał br. przyniósł wzrost sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynek ukraiński. W tym okresie wartość eksportu wyniosła 8,3 mln EUR i była aż o 55% wyższa niż przed rokiem. Kwota ta stanowiła 37% wartości eksportu produktów mleczarskich z UE na Ukrainę ogółem.
Najważniejsza pozycja dla serów i twarogów
Zdecydowanie najważniejszą pozycję w sprzedaży produktów mleczarskich z Polski na rynek naszych wschodnich sąsiadów stanowiły sery i twarogi. Wartość ich sprzedaży w 2018 r. stanowiła 84% wartości produktów mleczarskich na Ukrainę, a w I kw. 2019 r. było to 85%.
Jogurty i napoje fermentowane
Kolejną pozycję w wartości stanowiły natomiast jogurty i pozostałe napoje fermentowane, których udział w wartości eksportu wyniósł odpowiednio 12 i 8%.
Produkcja mleka na Ukrainie spada
Według danych CLAL w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. na Ukrainie wyprodukowano 2,77 mld l mleka, tj. o 2,3% mniej niż w analogicznym okresie 2018 r. Należy zwrócić uwagę, że jest to już kolejny rok, kiedy produkcja mleka na Ukrainie obniża się.
Małe gospodarstwa głównymi producentami mleka na Ukrainie
Według analityków USDA, 73% produkcji mleka na Ukrainie odbywa się w małych gospodarstwach, a tylko 27% produkowane jest w gospodarstwach towarowych, z przeznaczeniem na dostawy dla przemysłu. Mimo, że produkcja mleka w gospodarstwach towarowych rozwija się, to nie jest w stanie zrekompensować spadków produkcji związanych ze spadkiem liczby krów i wydajności w małych gospodarstwach.
Prognozy FAO dla produkcji mleka na Ukrainie
Według najnowszych prognoz FAO w 2019 r. produkcja mleka na Ukrainie ulegnie dalszemu spadkowi (o 1,7%) do poziomu poniżej 10 mln t. Natomiast import produktów, który w 2018 r. w ekwiwalencie mleka odpowiadałby za 1% produkcji, w 2019 r. ma wzrosnąć o 12% do 106 tys. t. Z kolei eksport produktów mleczarskich z Ukrainy ma zmniejszyć się o 1,5% do 764 tys. t.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Według wstępnych danych Eurostat, w I kwartale 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej wyniosła 2,72 mld EUR i była o 7,8% wyższa niż w analogicznym okresie 2018 r...
Polski rynek mleka i przetworów mleczarskich po wejściu do UE przeszedł znaczące zmiany. Według danych GUS od 2005 do 2018 r. skup mleka w Polsce zwiększył się o 3 mld litrów czyli 35%, podczas gdy pogłowie krów mlecznych zmniejszyło się o 1/5 (według stanu na koniec roku)
08.04.2019 r. rządz Stanów Zjednoczonych, ze względu na niestarczające działania UE w sprawie zaprzestania subsydiowania Airbusa, zaproponował nałożenie dodatkowych ceł na szereg produktów pochodzących ze Wspólnoty, w tym produktów mleczarskich