Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Znaczące zmiany po wejściu Polski do UE
Polski rynek mleka i przetworów mleczarskich po wejściu do UE przeszedł znaczące zmiany. Według danych GUS od 2005 do 2018 r. skup mleka w Polsce zwiększył się o 3 mld litrów czyli 35%, podczas gdy pogłowie krów mlecznych zmniejszyło się o 1/5 (według stanu na koniec roku).
Warto zauważyć, że w analizowanym okresie wolumen dostaw mleka w Unii Europejskiej zwiększył się o 17% co oznacza, że średnie tempo przyrostu skupu mleka w Polsce było dwukrotnie szybsze od obserwowanego w UE.
Dane w ujęciu wojewódzkim
W ujęciu wojewódzkim, największy przyrost wolumenu skupionego mleka odnotowano w przypadku województwa podlaskiego (o 871 mln l). W czołówce znalazły się też województwo mazowieckie (o 809 mln l), wielkopolskie ( o 665 mln l) i warmińsko-mazurskie (o 353 mln l). W sześciu województwach odnotowano spadek wolumenu skupionego mleka, w tym największy w województwie zachodniopomorskim (o 40 mln l).
Średnia cena skupu mleka w omawianym okresie
W okresie od wejścia Polski do UE do marca 2019 r., średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 1,14 zł netto za litr. Dla porównania, w marcu 2019 r. za mleko płacono 1,38 zł/l czyli o 21% więcej. Co ciekawe, najniższą cenę za skupiony surowiec odnotowano w pierwszym miesiącu obecności Polski we Wspólnocie – 0,82 zł/l, podczas gdy najwyższą w grudniu 2013 r. kiedy płacono 1,54 zł/l.
Przychody i koszty działalności
Rosnący skup mleka był wynikiem większego zapotrzebowania na surowiec ze strony rozwijającego się przetwórstwa mleka. Według danych PONT-Info przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka między 2005 a 2018 r. zwiększyły się o 87% do 33,6 mld zł, podczas gdy ogółem w sektorze przetwórstwa żywności wzrost ten wyniósł 110%. Tym samym udział mleczarstwa w przychodach branży spożywczej zmniejszył się o 2 p.p. do 15%. Koszty działalności sektora mleczarskie zwiększyły się w takim samym stopniu, jak przychody.
Spadek liczby firm, wzrost przychodów w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo
Liczba firm zajmujących się przetwórstwem mleka, składających sprawozdania finansowe, zmniejszyła się o 28% do 163 w 2018 r. Oznacza to, że w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo przychody zwiększyły o 161%.
Inwestycje, wartość eksportu
W analizowanym okresie firmy zajmujące się przetwórstwem mleka zainwestowały 11,4 mld zł, czyli 3,2% średnich przychodów.
Warto też zauważyć, że branża w każdym roku uzyskiwała dodatni wynik finansowy, chociaż, z uwagi na specyfikę spółdzielczą, był on niższy niż przeciętny w sektorze spożywczym.
Wartość eksportu branży mleczarskiej w latach 2005-2018 zwiększyła się o 139% do 2,07 mld EUR.
Przeczytaj także
08.04.2019 r. rządz Stanów Zjednoczonych, ze względu na niestarczające działania UE w sprawie zaprzestania subsydiowania Airbusa, zaproponował nałożenie dodatkowych ceł na szereg produktów pochodzących ze Wspólnoty, w tym produktów mleczarskich
W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. relacje cen zbytu większości przetworów mleczarskich do cen skupu mleka były podobne jak przed rokiem. Wyjątek stanowiły proszki mleczne oraz masło. Według szacunków Banku BNP Paribas w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% wyższe niż przed rokiem, co oznacza, że przeciętnie, produkty mleczarskie potaniały względem innych produktów żywnościowych, gdyż ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r.
Organizacja FAO opublikowała raport na temat wpływu sektora mleczarskiego na emisję gazów cieplarnianych, która obejmuje zarówno bezpośrednią ich emisję pochodzącą ze zwierząt, jak i emisję pośrednią, związaną z wytwarzaniem pasz, nawozów, pozostałych środków produkcji oraz ich dystrybucję