Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rola sektora mleczarskiego w emisji gazów cieplarnianych

Kategoria: Biznes

Raport organizacji FAO

Organizacja FAO opublikowała raport na temat wpływu sektora mleczarskiego na emisję gazów cieplarnianych, która obejmuje zarówno bezpośrednią ich emisję pochodzącą ze zwierząt, jak i emisję pośrednią, związaną z wytwarzaniem pasz, nawozów, pozostałych środków produkcji oraz ich dystrybucję.

Wzrost emisji gazów pochodzących z sektora mleczarskiego

Przedstawione badania pokazują, że między 2005 a 2015 r. emisja gazów pochodzących z sektora mleczarskiego zwiększyła się o 18% z uwagi na wzrostu produkcji mleka w tym okresie o 30%.

Wzrost wydajności

Obserwowane tendencje w emisji gazów związane są ze zmianami pogłowia krów jak również ze zmianami w wydajności. W latach 2005-2015 pogłowie bydła mlecznego wzrosło o 11% a wydajność zwiększyła się o 15%.

Jak zauważają autorzy raportu, wzrost wydajności krów wiąże się ze zwiększeniem emisji gazów w ujęciu bezwzględnym, jednak bez zwiększenia wydajności całkowita emisja gazów z sektora mleczarskiego zwiększyłaby się o 38%.

Oznacza to, że wzrost wydajności krów prowadzi do mniejszej emisji gazów cieplarnianych w przeliczeniu na jednostkę produktu. W analizowanym okresie ich wytwarzanie w przeliczeniu na kilogram mleka zmniejszyło się o 11%.

Najniższy i najwyższy poziom emisji według regionów

Najniższy poziom emisji w przeliczeniu na litr mleka odnotowuje się w regionach, gdzie produkcja mleka jest dobrze rozwinięta (1,3-1,4 kg CO2/kg mleka) podczas gdy w regionach rozwijających się, takich jak Azja Południowa i Zachodnia, Afryka Sub-Saharyjska i Północna, emisja w 2015 r. kształtowała się na poziomie 4,1-6,7 kg CO2/kg mleka.

Łagodzenie skutków zmian klimatu

W raporcie wskazane są też propozycje działań, które globalny sektor mleka powinien  podjąć w celu łagodzenia skutków zmian klimatu. Związane są one przede wszystkim z poprawą wydajności produkcji mleczarskiej.

Zwiększenie wydajności produkcji mleczarskiej ma jednak kilka wymiarów: takich jak sposób żywienia, zarzadzanie stadem, dobrostan zwierząt, genetykę, wykorzystanie nawozów czy też energii.

W wielu częściach świata, w szczególności regionach o niskim i średnim dochodzie, najskuteczniejszą strategią ograniczania emisji gazów cieplarnianych jest zwiększenie produktywności zwierząt, co mogłoby znacznie zmniejszyć intensywność emisji gazów cieplarnianych  przez sektor mleczarski.

Ważne będzie również zmniejszenie zapotrzebowania na zasoby poprzez włączenie produkcji zwierzęcej do modelu gospodarki w obiegu zamkniętym, np. poprzez pozyskiwanie energii z odchodów zwierzęcych.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.