Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rosyjski rynek mleka – spadek spożycia, planowany wzrost eksportu

Kategoria: Biznes

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opublikował relację z dziesiątego dorocznego kongresu Rosyjskiego Krajowego  Związku Producentów Mleka na której Minister Rolnictwa Dimitrij Patruszew przedstawił sytuację rosyjskiego sektora mleczarskiego.

Wzrost produkcji mleka w Rosji

Według danych rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, w 2018 r. produkcja mleka w tym kraju wzrosła o 1,5% do 30,6 mln t. Ministerstwo prognozuje, że w 2019 r. wzrost produkcji mleka przyspieszy do 2,8% co oznaczałoby poziom 31,1 mln t. Warto przy tym zauważyć, że pogłowie krów na koniec 2018 r. było o 0,8% mniejsze niż przed rokiem, wyniosło 8,2 mln szt. 

Wsparcie przez Ministerstwo Rolnictwa

Minister Patruszew w trakcie wystąpienia zaznaczył, że rozwój przemysłu mleczarskiego jest priorytetem dla rządu, a aktywna pomoc wspierała pozytywną dynamikę produkcji surowca.  W 2018 r. wsparcie krajowe dla przemysłu obejmowało dotacje na inwestycje i pożyczki krótkoterminowe, dotacje na zwrot nakładów inwestycyjnych dla gospodarstw mleczarskich oraz dotacje na wzrost wydajności w hodowli bydła mlecznego. Ponadto, w ramach programu w 2018 r. rząd zapewnił wsparcie w formie dotacji dla ponad 3 tys. małych gospodarstw rolnych i nowych rolników, wśród których 60% beneficjentów stanowiły gospodarstwa mleczarskie.

Ogółem, rząd rosyjski przeznaczył ponad 28,3 mld rubli (452,5 mln USD) na rozwój przemysłu mleczarskiego. Minister Patruszew powiedział, że wszystkie wymienione przez niego programy wsparcia krajowego dla producentów mleka będą kontynuowane w 2019 r. Ponadto rząd rozszerzy obszar objęty wsparciem na budowę zakładów produkujących mleko w proszku w standardzie dla niemowląt.

Spadek spożycia mleka w Rosji

Warto jednak zaznaczyć, że wg danych zawartych w opublikowanym przez rosyjski związek raporcie „Przemysł mleczarski 2018-2019”  spożycie mleka i produktów mleczarskich w Rosji w 2018 r. obniżyło się o 1,9% do 226,5 kg/mieszkańca rocznie. Oznacza to, że ubiegły rok był piątym z rzędu, kiedy spożycie malało.

Planowany wzrost produkcji i eksportu

Według Patruszewa rządowe środki wsparcia pomogą zwiększyć produkcję mleka, jak również zmniejszyć import produktów mlecznych do Rosji. Zauważył również, że Rosja potrzebuje zwiększenia eksportu produktów mleczarskich, który w 2018 r. spadł o 12% do 243,5 mln USD.

Minister wyraził przekonanie, że do 2025 r. rosyjski eksport mleka zwiększy się do 1 mld USD,  czyli ponad 4-krotnie wobec 2018 r. Minister powiedział, że Rosja powinna zbadać nowe rynki, aby osiągnąć swoje cele. Jak zaznaczył, interesujące są Chiny i kraje Azji Płd.-Wsch. Według Ministra, prace dotyczące tych rynków są już w toku. Pod koniec 2018 r. Chiny zezwoliły na eksport produktów mlecznych z pierwszych dziesięciu rosyjskich przedsiębiorstw, a 4.02.2019 r. Ministerstwo przesłało listę 23 dodatkowych producentów do zatwierdzenia przez Chiny.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.