Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
08.04.2019 r. rządz Stanów Zjednoczonych, ze względu na niestarczające działania UE w sprawie zaprzestania subsydiowania Airbusa, zaproponował nałożenie dodatkowych ceł na szereg produktów pochodzących ze Wspólnoty, w tym produktów mleczarskich.
USA drugim odbiorcą produktów mleczarskich z UE w 2018 r.
Należy zauważyć, że w 2018 r. Stany Zjednoczone były drugim, pod względem wartości, odbiorcą produktów mleczarskich z Unii Europejskiej. W ubiegłym roku wartość eksportu do tego kraju wyniosła 1,1 mld EUR co stanowiło 11% całkowitej sprzedaży produktów mleczarskich ze Wspólnoty. Dominującą pozycję w sprzedaży do Stanów Zjednoczonych zajmowały sery, których wartość stanowiła 80% eksportu.
W 2018 r. największymi unijnymi dostawcami produktów mleczarskich na rynek Stanów Zjednoczonych były Włochy (25% całkowitego eksportu z UE do Stanów Zjednoczonych) oraz Francja i Irlandia (po 18%).
Niewielka wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski do USA
Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski do Stanów Zjednoczonych była stosunkowo niewielka, wyniosła 10,3 mln EUR co stanowiło zaledwie 2% wartości eksportu produktów mleczarskich z Polski do krajów trzecich i 0,5% wartości eksportu produktów mleczarskich z Polski ogółem.
Sery, masło i jogurty objęte cłami
Wstępny wykaz produktów objętych cłami zawiera takie produkty mleczarskie jak jogurty, masło oraz sery, w tym Cheddar. W 2018 r. wolumen eksportu serów z UE do Stanów Zjednoczonych wyniósł 134 tys. t co stanowiło 16% łącznego wolumenu sprzedaży tych produktów z UE na rynki trzecie. Według AHDB wprowadzenie wszystkich taryf mogłoby wpłynąć na ok. 75% wolumenu eksportowanych serów.
W 2018 r. Stany Zjednoczone były też największym obiorcą unijnego masła. Jego wolumen eksportu wyniósł 28 tys. t, czyli 17,5% całkowitego eksportu ze Wspólnoty.
Przemysł mleczarski UE może stracić około 1 mld euro
Według szacunków ekspertów IEG Vu, przemysł mleczarski UE może stracić około 1 mld euro, jeżeli władze Stanów Zjednoczonych zdecydowałaby się na stosowanie przedstawionych taryf.
Pełen wykaz produktów, który mają być objęte dodatkowymi cłami znajduje się pod adresem:
https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Preliminary_Product_List.pdf
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. relacje cen zbytu większości przetworów mleczarskich do cen skupu mleka były podobne jak przed rokiem. Wyjątek stanowiły proszki mleczne oraz masło. Według szacunków Banku BNP Paribas w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% wyższe niż przed rokiem, co oznacza, że przeciętnie, produkty mleczarskie potaniały względem innych produktów żywnościowych, gdyż ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r.
Organizacja FAO opublikowała raport na temat wpływu sektora mleczarskiego na emisję gazów cieplarnianych, która obejmuje zarówno bezpośrednią ich emisję pochodzącą ze zwierząt, jak i emisję pośrednią, związaną z wytwarzaniem pasz, nawozów, pozostałych środków produkcji oraz ich dystrybucję
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opublikował relację z dziesiątego dorocznego kongresu Rosyjskiego Krajowego Związku Producentów Mleka na której Minister Rolnictwa Dimitrij Patruszew przedstawił sytuację rosyjskiego sektora mleczarskiego