Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Givaudan uruchamia Protein Hub w swoim Centrum Innowacji w Zurychu

Kategoria: Biznes

Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.

Protein Hub opiera się na wiodącej w branży pozycji Givaudan jako lidera w dostarczaniu wiedzy i rozwiązań w zakresie: smaku, tekstury, kolorów, białek i składników oraz zapewnia ekspertów, technologie i sprzęt, aby przyspieszyć rozwój alternatywnych białek.

Protein Hub wyposażony został w najnowocześniejszą kuchnię i pilotażowy zakład produkcyjny, który obejmuje nową maszynę do ekstruzji o wysokiej wilgotności. Klienci mogą skorzystać z Protein Hub, aby pracować nad wszystkimi typami aplikacji i każdym aspektem procesu rozwoju produktu, od wstępnych pomysłów i spostrzeżeń konsumentów po praktyczne sesje prototypowania – wszystko w celu szybkiego wprowadzenia produktów na rynek.

Otwarcie ZIC Protein Hub to kolejne takie przedsięwzięcie Givaudan, w kwietniu 2021 r. uruchomiono Centrum Innowacji Protein APAC w Singapurze.

Globalny rynek białka roślinnego osiągnął 4,3 miliarda USD¹ i przewiduje się, że do 2035 r. wzrośnie do 290 miliardów USD².

Na całym świecie wielu konsumentów wybiera opcje roślinne i inne alternatywy ze względów zdrowotnych i etycznych — powiedział Louie D'Amico, prezes ds. Taste & Wellbeing. Protein Hub łączy klientów, start-upy, naukowców, szefów kuchni i innych partnerów, aby współtworzyć produkty białkowe, które nie tylko świetnie smakują, ale są dobre dla ciała, umysłu i planety - dodał.

Fabio Campanile, Global Head of Science and Technology, Taste & Wellbeing, skomentował: Tworzenie smacznych alternatyw mięsa, ryb lub nabiału – od produktów roślinnych po produkty fermentowane – wiąże się z wyjątkowym zestawem wyzwań i wymaga holistycznego podejścia. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że żadna firma nie jest w stanie zrobić tego sama. Musimy współpracować, aby stawić czoła wyzwaniom, przyspieszyć innowacje i kształtować przyszłość żywności. Protein Hub zapewnia idealne środowisko, aby tak się stało.

  1. Plant-based Meat Market by Source, Product, Type, Process and Region – Global Forecast to 2025”, MarketsandMarkets.
  2. Food for Thought: The Protein Transformation,” blue horizon.

Źródło: GIVAUDAN


Aby dowiedzieć się więcej o analogach mięsa i mleka, trendach w sektorze roślinnych alternatyw zapraszamy serdecznie do rejestracji na bezpłatny webinar (30 września godz. 12:00):

eFORUM foodfakty - Strategie PLANT-BASED surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja


 

 

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn