Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.
Protein Hub opiera się na wiodącej w branży pozycji Givaudan jako lidera w dostarczaniu wiedzy i rozwiązań w zakresie: smaku, tekstury, kolorów, białek i składników oraz zapewnia ekspertów, technologie i sprzęt, aby przyspieszyć rozwój alternatywnych białek.
Protein Hub wyposażony został w najnowocześniejszą kuchnię i pilotażowy zakład produkcyjny, który obejmuje nową maszynę do ekstruzji o wysokiej wilgotności. Klienci mogą skorzystać z Protein Hub, aby pracować nad wszystkimi typami aplikacji i każdym aspektem procesu rozwoju produktu, od wstępnych pomysłów i spostrzeżeń konsumentów po praktyczne sesje prototypowania – wszystko w celu szybkiego wprowadzenia produktów na rynek.
Otwarcie ZIC Protein Hub to kolejne takie przedsięwzięcie Givaudan, w kwietniu 2021 r. uruchomiono Centrum Innowacji Protein APAC w Singapurze.
Globalny rynek białka roślinnego osiągnął 4,3 miliarda USD¹ i przewiduje się, że do 2035 r. wzrośnie do 290 miliardów USD².
Na całym świecie wielu konsumentów wybiera opcje roślinne i inne alternatywy ze względów zdrowotnych i etycznych — powiedział Louie D'Amico, prezes ds. Taste & Wellbeing. Protein Hub łączy klientów, start-upy, naukowców, szefów kuchni i innych partnerów, aby współtworzyć produkty białkowe, które nie tylko świetnie smakują, ale są dobre dla ciała, umysłu i planety - dodał.
Fabio Campanile, Global Head of Science and Technology, Taste & Wellbeing, skomentował: Tworzenie smacznych alternatyw mięsa, ryb lub nabiału – od produktów roślinnych po produkty fermentowane – wiąże się z wyjątkowym zestawem wyzwań i wymaga holistycznego podejścia. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że żadna firma nie jest w stanie zrobić tego sama. Musimy współpracować, aby stawić czoła wyzwaniom, przyspieszyć innowacje i kształtować przyszłość żywności. Protein Hub zapewnia idealne środowisko, aby tak się stało.
Źródło: GIVAUDAN
Aby dowiedzieć się więcej o analogach mięsa i mleka, trendach w sektorze roślinnych alternatyw zapraszamy serdecznie do rejestracji na bezpłatny webinar (30 września godz. 12:00):
Przeczytaj także
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.
Nie miesiące a dni dzielą nas od Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations, które odbędą się 15-16.09.2021 r. w EXPO XXI Warszawa równocześnie z Festiwalem Marketingu i Druku. Połączenie sił dwóch dużych graczy – Targów...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Centre for Nutraceuticals z brytyjskiego Uniwersytetu Westminster wskazuje, że roślinne odżywki białkowe mogą stanowić wartościową alternatywę klasycznych preparatów z mleka krowiego – przede wszystkim w przypadku osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi.