Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Roślinne odżywki proteinowe dobrą alternatywą dla białka serwatkowego?

Kategoria: Składniki Żywności

Białko roślinne vs mleczne

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Centre for Nutraceuticals z brytyjskiego Uniwersytetu Westminster wskazuje, że roślinne odżywki białkowe mogą stanowić wartościową alternatywę klasycznych preparatów z mleka krowiego – przede wszystkim w przypadku osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi. Wyniki pracy, opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrients, sugerują, że białka z ziemniaków oraz ryżu są równie efektywne w hamowaniu łaknienia, co proteiny serwatkowe. Okazują się także bardziej skuteczne w kontroli glikemii i ograniczaniu poziomu insuliny.

Korzyści metaboliczne

W trakcie badania obserwowano odpowiedź metaboliczną uczestników po spożyciu koktajlu z białka ziemniaczanego, białka ryżowego oraz białka serwatkowego. Uzyskane rezultaty pokazały, że wegańskie koktajle proteinowe powodowały mniejszy wyrzut insuliny do krwiobiegu w porównaniu z napojem na bazie mleka krowiego, przy czym białko z ziemniaków zapobiegło jakiemukolwiek wzrostowi poziomu tego hormonu. Ograniczenie wydzielania insuliny może tłumaczyć lepszą kontrolę glikemii po spożyciu roślinnych preparatów białkowych. Niewykluczone więc, że tego typu produkty mogą być lepszym wyborem dla osób, które wymagają ścisłego monitorowania poziomu cukru we krwi, takich jak diabetycy czy pacjenci cierpiący na otyłość.

Wpływ na kontrolę apetytu

Na przestrzeni 3 godzin po podaniu napoju sprawdzano również odczucie głodu, aby lepiej zrozumieć w jaki sposób interwencja żywieniowa wpłynęła na łaknienie osób badanych. Co ciekawe, wydzielanie kluczowego dla regulacji apetytu hormonu GLP-1 było większe po wypiciu koktajlu z białkiem serwatkowym. Jednak wyższe stężenie GLP-1 nie przekładało się na nasilone uczucie sytości, ponieważ nie odnotowano istotnych różnic w subiektywnym postrzeganiu głodu przez uczestników.

Moda na białko

Konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty o zwiększonej zawartości białka, takie jak odżywki, żywność wzbogacana czy napoje proteinowe, w których w przeważającej mierze wykorzystywane jest białko serwatkowe. Z drugiej strony, jak zaznacza prof. Mohammed Gulrez Zariwala, współautor publikacji, „globalne trendy związane z dbaniem o zrównoważony rozwój sprawiają, że więcej osób przykłada wagę do etycznego wymiaru swojego sposobu żywienia i przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską”.

Kolejne badania w planach

Badań dotyczących alternatyw dla białka serwatkowego wciąż brakuje, a pytanie czy proteiny ze źródeł roślinnych rzeczywiście mogą nieść ze sobą takie same korzyści metaboliczne, co klasyczne produkty białkowe, nadal pozostaje nierozstrzygnięte. „Wyniki naszych doświadczeń rzucają na to zagadnienie nowe światło i pokazują, że odżywki na bazie roślin mogą stanowić jednocześnie wartościowy odżywczo i przyjazny dla środowiska element diety. Mamy w planach kolejne badania, które pozwolą nam jeszcze lepiej zgłębić to interesujące zagadnienie”, podsumowuje prof. Zariwala.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2157
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/151628/potato-rice-protein/

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.