Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fiński start-up planuje stworzyć białko z powietrza i elektryczności

Kategoria: Składniki Żywności

Start-up Solar Foods opracował proces, który wymaga tylko dwutlenku węgla, wody i elektryczności oraz kilku pierwiastków śladowych, aby stworzyć jedną komórkę wegańskiego białka.

Fińska firma opracowała proces tworzenia jadalnego białka z powietrza. Cóż, to niewielka przesada, ale start-up Solar Foods wymyślił proces, który wymaga tylko dwutlenku węgla, wody i elektryczności oraz kilku pierwiastków śladowych, aby stworzyć unikalne jednokomórkowe wegańskie białko, które jego twórcy mają nadzieję wykorzystać np. podczas podróży kosmicznych na Marsa. Firma została już zaproszona do opracowania propozycji produkcji żywności w ramach Programu inkubacji przedsiębiorczości Europejskiej Agencji Kosmicznej.

Drobnoustroje

Pasi Vainikka, CEO Solar Foods, porównuje proces do fermentacji z wykluczeniem drożdży i cukru. „Całkowicie odłączamy się od użytkowania ziemi” - powiedział Vainikka podczas przemówienia Deeptech Showcase w SLUSH, wydarzeniu rozpoczynającym działalność, które odbyło się w Helsinkach. „Nie używamy cukrów pochodzących z roślin.” Zamiast tego, firma elektrolizuje wodę w celu wytworzenia wodoru, pobiera CO2 z powietrza, dodaje witaminy i minerały i łączy to wszystko w bioreaktorach, w których naturalnie występujące drobnoustroje „jedzą wodór jako źródło energii i CO2 jako źródło węgla, a następnie rosną i rozmnażają się. Proces polega na ekstrakcji i suszeniu powstałego płynu do postaci proszku. ”

Potencjalne wykorzystanie

Proszek wytwarzany przez bioreaktory ma zawartość białka 50% i wygląda i smakuje jak mąka pszenna. Potencjalne zastosowania obejmują makaron, chleb, pizzę, koktajle, płatki śniadaniowe i inne. Vainikka mówi, że można go nawet wykorzystać do produkcji mięsa hodowlanego.

Żywność przyszłości?

Były inżynier energetyki, Vainikka przewiduje przyszłość, w której elektryczność będzie podstawowym paliwem do produkcji żywności - przyjazne dla środowiska podejście, które rozwiąże problem emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa i produkcji zwierzęcej, które razem odpowiadają za 20% obecnego globalnego rynku ślad węglowy.

Projekt białka w proszku znajduje się obecnie w fazie testowej. Solar Foods celuje w komercyjną produkcję białka w 2021 roku i planuje wkrótce uzyskać zgodę organów regulacyjnych na stosowanie nowego białka jako składnika żywności. Proces ten opiera się na inicjatywach badawczych Centrum Badań Technologicznych VTT w Finlandii i Uniwersytetu Technologicznego Lappeenranta w Finlandii.

Źródło:

https://solarfoods.fi/

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 29.04.2019

    Algi morskie źródłem białek przyszłości?

    Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności. 

    Czytaj więcej
  • 04.03.2019

    Smaki przyszłości - prognozy Kerry na 2019 r

    Kwitnące rośliny, oddziaływanie na zmysły i nowa fala egzotycznych smaków — oto prognozy Kerry na 2019 r. Premiera „zestawień smaków” Kerry — przewidywanie trendów smakowych, które będą w tym roku najpopularniejsze w Europie

    Czytaj więcej
  • 14.08.2018

    Mięso in vitro rozwiązaniem przyszłości?

    Mosa Meat planuje zbudować pilotażowy zakład produkcyjny, którego celem jest wprowadzenie na rynek produktu premium do 2021 roku. Firma działająca z ramienia Maastricht University zebrała 7,5 miliona euro, a jej celem jest wprowadzenie na rynek mięsa hodowlanego...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.