Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fiński start-up planuje stworzyć białko z powietrza i elektryczności

Kategoria: Składniki Żywności

Start-up Solar Foods opracował proces, który wymaga tylko dwutlenku węgla, wody i elektryczności oraz kilku pierwiastków śladowych, aby stworzyć jedną komórkę wegańskiego białka.

Fińska firma opracowała proces tworzenia jadalnego białka z powietrza. Cóż, to niewielka przesada, ale start-up Solar Foods wymyślił proces, który wymaga tylko dwutlenku węgla, wody i elektryczności oraz kilku pierwiastków śladowych, aby stworzyć unikalne jednokomórkowe wegańskie białko, które jego twórcy mają nadzieję wykorzystać np. podczas podróży kosmicznych na Marsa. Firma została już zaproszona do opracowania propozycji produkcji żywności w ramach Programu inkubacji przedsiębiorczości Europejskiej Agencji Kosmicznej.

Drobnoustroje

Pasi Vainikka, CEO Solar Foods, porównuje proces do fermentacji z wykluczeniem drożdży i cukru. „Całkowicie odłączamy się od użytkowania ziemi” - powiedział Vainikka podczas przemówienia Deeptech Showcase w SLUSH, wydarzeniu rozpoczynającym działalność, które odbyło się w Helsinkach. „Nie używamy cukrów pochodzących z roślin.” Zamiast tego, firma elektrolizuje wodę w celu wytworzenia wodoru, pobiera CO2 z powietrza, dodaje witaminy i minerały i łączy to wszystko w bioreaktorach, w których naturalnie występujące drobnoustroje „jedzą wodór jako źródło energii i CO2 jako źródło węgla, a następnie rosną i rozmnażają się. Proces polega na ekstrakcji i suszeniu powstałego płynu do postaci proszku. ”

Potencjalne wykorzystanie

Proszek wytwarzany przez bioreaktory ma zawartość białka 50% i wygląda i smakuje jak mąka pszenna. Potencjalne zastosowania obejmują makaron, chleb, pizzę, koktajle, płatki śniadaniowe i inne. Vainikka mówi, że można go nawet wykorzystać do produkcji mięsa hodowlanego.

Żywność przyszłości?

Były inżynier energetyki, Vainikka przewiduje przyszłość, w której elektryczność będzie podstawowym paliwem do produkcji żywności - przyjazne dla środowiska podejście, które rozwiąże problem emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa i produkcji zwierzęcej, które razem odpowiadają za 20% obecnego globalnego rynku ślad węglowy.

Projekt białka w proszku znajduje się obecnie w fazie testowej. Solar Foods celuje w komercyjną produkcję białka w 2021 roku i planuje wkrótce uzyskać zgodę organów regulacyjnych na stosowanie nowego białka jako składnika żywności. Proces ten opiera się na inicjatywach badawczych Centrum Badań Technologicznych VTT w Finlandii i Uniwersytetu Technologicznego Lappeenranta w Finlandii.

Źródło:

https://solarfoods.fi/

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn