Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 125 partii. Z uwagi na uszkodzenia skorup (przekraczające dopuszczalną tolerancję 5%) zakwestionowano 2 partie (1,6%).
Klasy wagowe
Kontrolą w zakresie klasyfikacji jaj według masy jednostkowej objęto 123 partie. Ze względu na nieprawidłowy udział jaj w klasach graniczących z deklarowaną klasą wagową zakwestionowano 7 partii (5,7%).
Oznakowanie
Kontrolą objęto:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktów gotowych do spożycia, do produkcji których wykorzystano kwestionowaną partię produktu „Hamburger drobiowy” marki Konspol
GIS: Wycofanie wskazanych partii produktu „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy” oraz „Hamburger drobiowy” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes
Komisja Europejska opublikowała zawiadomienie zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).