Jakość handlowa jaj - kontrola IJHARS
W marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 125 partii. Z uwagi na uszkodzenia skorup (przekraczające dopuszczalną tolerancję 5%) zakwestionowano 2 partie (1,6%).
Klasy wagowe
Kontrolą w zakresie klasyfikacji jaj według masy jednostkowej objęto 123 partie. Ze względu na nieprawidłowy udział jaj w klasach graniczących z deklarowaną klasą wagową zakwestionowano 7 partii (5,7%).
Oznakowanie
Kontrolą objęto:
- 146 partii w zakresie znakowania kodem producenta. Ze względu na brak lub nieczytelny kod producenta zakwestionowano 3 partie (2,1%).
 - 84 partie w zakresie znakowania opakowań jednostkowych. Z uwagi na brak informacji o kodzie identyfikacyjnym partii produkcyjnej oraz niewłaściwe podanie zakresu masy w deklarowanej klasie wagowej zakwestionowano 3 partie (3,6%).
 - 59 partii w zakresie znakowania opakowań transportowych (nie stwierdzono nieprawidłowości).
 - 33 partie w zakresie znakowania jaj wprowadzanych do obrotu luzem (nie stwierdzono nieprawidłowości).
 
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
- 
        
          
          13.07.2020
        
        Wycofanie produktów gotowych do spożycia, do produkcji których wykorzystano kwestionowaną partię produktu „Hamburger drobiowy” marki Konspol
Czytaj więcejOstrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktów gotowych do spożycia, do produkcji których wykorzystano kwestionowaną partię produktu „Hamburger drobiowy” marki Konspol
 - 
        
          
          09.07.2020
        
        Ostrzeżenie GIS - wycofanie partii produktów „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy” oraz „Hamburger drobiowy” z powodu wykrycia bakterii Listeria monocytogenes
Czytaj więcejGIS: Wycofanie wskazanych partii produktu „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy” oraz „Hamburger drobiowy” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes
 - 
        
          
          08.07.2020
        
        Bezpieczeństwo żywności w detalu – wytyczne KE
Czytaj więcejKomisja Europejska opublikowała zawiadomienie zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).
 
  
  
  
      


        
