Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziemniaków.

Objęto nią 211 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu (głównie sklepy). W zakresie wymagań jakościowych skontrolowano 374 partie, a w zakresie znakowania – 389 partii.

Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 3 partiach (0,8%). Stwierdzono niespełnienie wymagań jakościowych wskazanych w przepisach oraz wymagań określonych dla ziemniaków „młodych”.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 111 partiach (28,5%). Nieprawidłowości dotyczyły m. in.: 

  • Braku umieszczenia w pobliżu produktu (np. na wywieszce) jednej, dwóch  lub kilku wymaganych informacji (tj. danych o nazwie albo imieniu i nazwisku producenta  ziemniaków, informacji o państwie pochodzenia wraz z wizerunkiem flagi państwa  pochodzenia lub wizerunku flagi, nazwy środka spożywczego).
  • Całkowity brak oznakowania.
  • Podania w miejscu sprzedaży niewłaściwej lub niepełnej nazwy ziemniaków.
     

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej
  • 13.09.2022

    Jakość handlowa pieczywa w 2022 r.

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową (głównie oznakowanie) różnego asortymentu pieczywa opakowanego (w tym pieczywa chrupkiego) oraz nieopakowanego (w tym półcukierniczego: drożdżówek, bułek, rogali) w 94 sklepach.

    Czytaj więcej
  • 22.07.2022

    Jakość handlowa napojów spirytusowych w 2022 r.

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wódek, wódek smakowych (w tym oznakowanych jako „Polska Wódka/Polish Vodka”) i innych napojów spirytusowych. Kontrolą objęto łącznie 61 podmiotów, w tym 39 sklepów i 22 producentów.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.