Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Balatoni hal" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Balatoni hal" odnosi się wyłącznie do gatunków karpi lub sandaczy żyjących w jeziorze Balaton, w zachodnich Węgrzech. W regionie panuje wilgotny klimat kontynentalny, który jest ważnym czynnikiem dla hodowli ryb. Dzięki dobrej jakości wody i naturalnemu żywieniu ryb, mięso "Balatoni hal" jest białe i nie ma nieprzyjemnego posmaku. "Balatoni hal" jest jednym z filarów tutejszej gastronomii. Jest on nieodzownym składnikiem gotowanej tu "balatońskiej zupy rybnej", której sposób przyrządzania jest unikalny i charakterystyczny dla tego obszaru wodnego.
To nowe oznaczenie dołączy do 1762 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cerise des coteaux du Ventoux" z Francji jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie rumuńskiego produktu "Salată cu icre de știucă de Tulcea" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Budaörsi őszibarack" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).