Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Balatoni hal" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Balatoni hal" odnosi się wyłącznie do gatunków karpi lub sandaczy żyjących w jeziorze Balaton, w zachodnich Węgrzech. W regionie panuje wilgotny klimat kontynentalny, który jest ważnym czynnikiem dla hodowli ryb. Dzięki dobrej jakości wody i naturalnemu żywieniu ryb, mięso "Balatoni hal" jest białe i nie ma nieprzyjemnego posmaku. "Balatoni hal" jest jednym z filarów tutejszej gastronomii. Jest on nieodzownym składnikiem gotowanej tu "balatońskiej zupy rybnej", której sposób przyrządzania jest unikalny i charakterystyczny dla tego obszaru wodnego.

To nowe oznaczenie dołączy do 1762 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn