Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie rumuńskiego produktu "Salată cu icre de știucă de Tulcea" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Salată cu icre de știucă de Tulcea" to biały krem na bazie oleju słonecznikowego, wytwarzany z ikry rybiej zmieszanej z wodą gazowaną i sokiem z cytryny. Produkowany jest w regionie Tulcea, który obejmuje Rezerwat Biosfery Delta Dunaju na południowo-wschodnim krańcu Rumunii. Produkt "Salată cu icre de știucă de Tulcea" posiada specyficzny smak ikry szczupaka, uzupełniony i podkreślony smakiem ikry ryb z delty Dunaju, uzyskanym w wyniku procesu solenia i peklowania. Salată cu icre de știucă de Tulcea" jest produktem, w którym wykorzystuje się głównie surowce pochodzące z regionu, tworząc ścisły związek ze środowiskiem naturalnym delty Dunaju. "Salată cu icre de știucă de Tulcea" jest symbolem lokalnej tradycji przetwarzania ryb, która ewoluowała od zbierania i spożywania jaj w stanie surowym (w XIX wieku) do przetwarzania ich w celu wykorzystania w nowoczesnej kuchni (w XX wieku).
To nowe oznaczenie dołączy do 1760 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).