Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Majówka tuż, tuż, czyli kilka słów o WWA - wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych

Nadchodzi czas długiego weekendu majowego. Pierwsze, co nasuwa się nam na myśl, to grill ze znajomymi. Tylko czy potrawy prosto z grilla dla nas – konsumentów są zdrowe? 

Produkty, które kładziemy na ruszt grilla to przede wszystkim mięso i przetwory mięsne. W wyniku działania wysokiej  temperatury na dany produkt zachodzi wiele zmian fizykochemicznych, mianowicie dochodzi do denaturacji białek na powierzchni,  pojawiają się związki Maillarda.  Dzięki temu nasze potrawy  nabierają cenne walory, tj : barwa, smak oraz zapach. Ale nie tylko.. powoduje to także obniżenie zawartości odżywczej białka i jego przyswajalności przez organizm.

Nasze ulubione, grillowane potrawy zawierają również WWAwielopierścieniowe, inaczej nazywane policykliczne, węglowodory aromatyczne. To właśnie one są dla konsumenta najbardziej niebezpieczne.  Od zawsze występowały wokół nas, natomiast postęp cywilizacyjny i technologiczny powiększył ryzyko narażenia na te związki. Niestety, na nas wpływa to negatywnie, niesie za sobą szkodliwe skutki dla zdrowia. Jak ustalono w wyniku przemian metabolicznych, WWA uzyskuje właściwości kancerogenne.

WWA - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne powstają podczas procesów spalania oraz niepełnego spalania materii organicznej, tworząc zróżnicowaną grupę zanieczyszczeń.  Ilość WWA rośnie wraz ze wzrostem temperatury, dlatego też są one obecne w grillowanej żywności. Na ich ilość wpływa również: czas obróbki cieplnej, odległość w jakiej znajduje się ruszt od płomienia, a także zawartość tłuszczów w danym produkcie.  Ostatnia kwestia jest bardzo istotna.  Wyciek tłuszczu podczas grillowania dostaje się  na węgiel drzewny,  powstają WWA, które dalej osadzają się na produkcie.

WWA od 2005 roku zostały przyjęte przez Unię Europejską na listę związków, które należy monitorować, a spośród nich w aspekcie żywności najczęściej badany jest Benzo(a)piren.  Jest on jednym z najbardziej toksycznych składników smogu. Gromadzi się on w organizmie, może powodować nowotwory, upośledzać płodność i działać szkodliwie na dziecko w łonie matki.

Podczas wypoczynku powinniśmy podchodzić do wszystkiego ze zdrowym rozsądkiem, również do posiłków grillowanych, zważając na ich ilość i jakość. Swój jadłospis warto urozmaicić zdrowymi, wartościowymi sałatkami.

Źródła:

Więk A., Tkacz K., Żywica R.: Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsnych produktach grillowanych w zależności od zawartości tłuszczu w surowcu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2013, 2 (87), 39-50

http://ssa.ptg.sggw.pl/files/artykuly/2003_54/2003_tom_54_nr_3/tom_54_nr_3_49-60.pdf
http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-1-031.pdf

 

 

Słowa kluczowe:

Autor: Natalia Górzyńska, Weronika Legencka

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.