Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Negatywny wpływ bisfenolu A obecnego w zabawkach dla dzieci

Bisfenol a produkty dla dzieci

Lekkie, odporne na urazy mechaniczne, tanie plastikowe zabawki, smoczki, kubeczki, łyżeczki, buteleczki. Są to produkty, z którymi dzieci mają styczność na co dzień.

Obecny w nich bisfenol A jest trującym związkiem organicznym. Swoją budową przypomina estrogen. Ta syntetyczna forma żeńskiego hormonu łączy się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie się z naturalnym estrogenem. Z tego powodu BP A jest podejrzewano powodowanie chorób wynikających z zaburzeń hormonalnych. U osób, które mają dużą styczność z tym związkiem obserwuje się: rozwój cukrzycy, występowanie otyłości, zespołu metabolicznego, nowotworów jajnika i macicy, prostaty, przedwczesne dojrzewanie, zespół policystycznych jajników, zaburzenia w rozwoju narządów rodnych i płodności, trudności z zajściem oraz utrzymaniem ciąży.

Kontakt niemowląt z BPA

Spożywane przez małe dzieci mleko w proszku jest przechowywane w puszkach powlekanych od wewnątrz powłoką ochronną zawierającą BPA. Innym źródłem ekspozycji niemowląt na ten związek są powlekane butelki aluminiowe, z których bisfenol migruje do żywności w stężeniach 0,08 do 1,9 mg/l.
Badania dowiodły, że BPA przedostaje się także z plastikowych tarczek dziecięcych smoczków do silikonu i lateksu smoczka, skąd dalej przedostaje się do organizmu dziecka.
Także karmienie piersią nie pozostaje obojętne dla zdrowia dziecka. Mleko matki naraża malców na ilość BPA na poziomie 1,1 µg BPA/l. Ilość BPA dostarczanego wraz z pożywieniem może wzrosnąć szczególnie przy kontakcie opakowania z kwasami i zasadami, działaniu wysokiej temperatury, z każdym kolejnym jego myciem czy użytkowaniem, przy wywołaniu różnego rodzaju odkształceń np. zgniataniu. Symbolem, który potwierdzi nam obecność BPA, będzie obecny na dnie butelki do karmienia, opakowaniu lub dołączonej do niego ulotki znak „PC 7”.

W świetle aktualnych badań, eksperci EFSA stwierdzili, że narażenie całkowite na BPA nie przekracza poziomu bezpiecznego, które jest co najmniej 4 razy niższe od TDI, które zostało ustalone na poziomie 4 µg/kg m.c./ dzień. Jednak nadal są prowadzone badania nad szkodliwością tego związku. Z racji jego popularności w zakładach produkcyjnych, a co za tym idzie wszechobecności w naszym środowisku oraz w trosce o zdrowie własne i naszych bliskich, powinniśmy ograniczyć jego obecność w naszym otoczeniu.

 

Żródło:

1. Rogala D. i wsp.: Bisfenol A - niebezpieczny związek ukryty w tworzywach sztucznych. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(3): 213-219

2. https://dietetycy.org.pl/bisfenol-a-bpa/

 

Słowa kluczowe:

Autor: Natalia Górzyńska, Weronika Legencka

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.