Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Produkt: FACKELMANN Szczypce do steku, 29 cm
Numer partii: 40197 - 4
Kod kreskowy: 4008033401975
Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy
Kraj pochodzenia: Niemcy
Firma Fackelmann Polska Sp. z o.o. poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. wycofaniu produktu – „Anacaps Expert”, nr partii: 2K1KS, data minimalnej trwałości: 30.06.2024 r., z uwagi na możliwość zanieczyszczenia szkłem jednego ze składników produktu.
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.