Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce do steku
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: FACKELMANN Szczypce do steku, 29 cm
Numer partii: 40197 - 4
Kod kreskowy: 4008033401975
Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy
Kraj pochodzenia: Niemcy
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma Fackelmann Polska Sp. z o.o. poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
04.11.2022
Obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse
W wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność syldenafilu - niezadeklarowanej aktywnej farmakologicznie substancji w partii suplementu diety White Horse.
-
29.10.2022
Wycofanie jednej partii suplementu diety „Anacaps Expert” z uwagi na możliwość zanieczyszczenia drobinami szkła
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. wycofaniu produktu – „Anacaps Expert”, nr partii: 2K1KS, data minimalnej trwałości: 30.06.2024 r., z uwagi na możliwość zanieczyszczenia szkłem jednego ze składników produktu.
-
27.10.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Pasztet z królika, 160 g ze względu na obecność glutenu
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.