Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Paleta Kuchenna Kmt Style
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Paleta Kuchenna 33 cm Kmt Style
Numer partii: RIF: 6409200
Kod kreskowy: 8056046092006
importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España
kraj pochodzenia: P.R.C.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. wycofuje kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające
w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źódło: GIS
Przeczytaj także
-
10.05.2022
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łopatka kuchenna ażurowa nylonowa NAVA
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
06.05.2022
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym
W wyniku badań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii roladek devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym wykryto bakterie Salmonella.
-
27.04.2022
Wycofanie jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka
GIS został poinformowany o prowadzonym przez dystrybutora wycofaniu jednej partii produktu określonego poniżej ze względu na użycie podczas produkcji czekolady mlecznej zamiast gorzkiej co powoduje obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - mleka.