Obecność ciał obcych w partii soku HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
Zagrożenie:
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność drobnych cząstek o właściwościach magnetycznych w określonej poniżej partii produktu. Obecność ciał obcych w produkcie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia przez ludzi.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: HIPP 100% Słodkie Jabłka po 4 miesiącu 200 ml
Numer partii: LA98967
Data minimalnej trwałości: 31.10.2023
wyprodukowano w UE dla HIPP Polska Sp. z o.o., ul. Giełdowa 1, 01-211 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma HiPP Polska Sp. z o.o. zablokowała wydawanie produktów z magazynu. Rozpoczęła zawiadamianie kontrahentów o konieczności zablokowania produktów do dalszej sprzedaży do czasu wyjaśnienia sprawy. W firmie HiPP prowadzone są intensywnie działania wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie we współpracy z podmiotem odpowiedzialnym za produkt.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
27.07.2022
Wycofanie określonej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat, ze względu na błędne oznakowanie, w tym brak informacji o obecności alergenu - mleka
GIS został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego.
-
25.07.2022
Wycofanie określonych partii chipsów kukurydzianych ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego alkaloidami tropanowymi
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.
-
25.07.2022
Migracja ołowiu z talerza ceramicznego
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności.