Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wycofanie określonej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat, ze względu na błędne oznakowanie, w tym brak informacji o obecności alergenu - mleka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: „Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g

Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10

Data minimalnej trwałości: 30.10.2022

Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki

Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma FRITO LAY Sp. z o.o. niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez firmę FRITO LAY Sp. z o.o. i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Produkty oznaczone numerem partii (w określonym przedziale czasowym) oraz datą minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na białko mleka.

Firma FRITO LAY Sp. z o.o. poinformowała klientów o możliwości zwrotu produktu do sklepu, w którym został zakupiony.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn