Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.
Nazwa produktu: „Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g
Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10
Data minimalnej trwałości: 30.10.2022
Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki
Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma FRITO LAY Sp. z o.o. niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez firmę FRITO LAY Sp. z o.o. i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
Produkty oznaczone numerem partii (w określonym przedziale czasowym) oraz datą minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na białko mleka.
Firma FRITO LAY Sp. z o.o. poinformowała klientów o możliwości zwrotu produktu do sklepu, w którym został zakupiony.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Aktualizacja ostrzeżenia publicznego z dnia 13.07.2022 r. w sprawie wycofania kilku partii lodów, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności.