Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ocena i kwalifikacja rodzajowa wód. Zmiany od 1 września

Naturalna woda mineralna  – Woda źródlana – Woda stołowa

 

Ocena i kwalifikacja rodzajowa naturalnej wody mineralnej / wody źródlanej / wody stołowej przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP-PZH-PIB) są elementem wniosku o uznanie wody, składanego do GIS. Główny Inspektor Sanitarny dokonuje, w drodze decyzji, uznania wody na podstawie wniosku zainteresowanego podmiotu.

NIZP PZH PIB posiada upoważnienie do wydawania ocen i kwalifikacji rodzajowych wody w związku z decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego z dnia 14 grudnia 2006 r. Ocenę i kwalifikację rodzajową wody prowadzi Pracownia Uzdrowiskowych Surowców Leczniczych i Analiz Fizykochemicznych w Zakładzie Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska.

Rodzaje badań i dokumentacji niezbędnych do przeprowadzenia ww. oceny i kwalifikacji wymienione są w § 4 Rozporządzenia MZ w sprawie wód[1].

Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.

Jednocześnie podkreślony został fakt, że badania mikrobiologiczne powinny być wykonane w laboratorium posiadającym akredytację w zakresie badanych parametrów mikrobiologicznych

Nowe wymagania obowiązują od 1 września 2022 r.

Jeśli masz pytania dotyczące procedury uznania wód w Polsce i w innych krajach, znakowania, reklamy, składu, nadchodzących zmian w przepisach napisz do nas: igifoodlaw@igifoodlaw.com 

 

Pełna treść komunikatu:

https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/07/Mikrobiologia-ocena-i-kwalifikacja-rodzajowa-wody_wyniki-badan_liczba-probek_-informacja-dla-klientow-14.07.2022.pdf 

[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 466).

Słowa kluczowe: #foodsafety #functionalfood #mineralwater #water #foodlaw

Autor: IGI FOOD LAW

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.