Opracowanie Planu Kontroli Zapobiegawczych i praktyczna interpretacja wymagań prawnych dotyczących żywności wprowadzanej do obrotu na terenie USA.
Data: 14.02.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Uzyskanie certyfikatu TPCP stanowi potwierdzenie zgodności planu bezpieczeństwa żywności i jego stosowania w zakładzie
z wymaganiami jurysdykcji FDA co przekłada się na wzrost zaufania importerów i uzyskanie łatwiejszego dostępu
do tamtejszego rynku, a ponadto przynosi korzyści na poziomie celnym oraz zmniejsza prawdopodobieństwo kontroli zakładu
produkcyjnego przez urzędników FDA.
Szkolenie skierowane do
Standard skierowany jest do firm eksportujących żywność do USA, opracowany zgodnie z ustawą o modernizacji
bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA). Ma on zastosowanie dla prawie wszystkich firm
podlegających jurysdykcji FDA począwszy od produkcji podstawowej (np. świeże owoce i warzywa oraz związana z nimi
działalność przetwórcza) kończąc na produkcji szeroko pojętej żywności przetworzonej.
Program
1. Omówienie założeń Planu Bezpieczeństwa Żywności.
2. Dobre praktyki produkcyjne i inne programy wstępne.
3. Biologiczne, chemiczne, fizyczne i motywowane ekonomicznie zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
4. Wstępne kroki w opracowywaniu planu bezpieczeństwa żywności.
5. Analiza zagrożeń i określanie kontroli zapobiegawczych.
6. Omówienie: Process Preventive Controls, Allergen Preventive Controls, Allergen Preventive Cotrols, Sanitation
Preventive Controls, Supply-Chain Preventive Controls.
7. Procedury weryfikacji i walidacji.
8. Wymagania dotyczące utrzymania zapisów.
9. Plan wycofania.
10. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=18141&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/Program-251-DSZ-Opracowanie-Planu-Kontroli-Zapobiegawczych-i-praktyczna-interpretacja-wymagan-USA_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły