Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym
Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów
Numer partii: 23.02.2020
Data minimalnej trwałości: 23.02.2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten (i jego pochodne) nie jest dodawany.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanego w komunikacie produktu.
Żródło: GIS
Przeczytaj także
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Wycofanie produktu pn. Rapunzel Klare Suppe 250 g z datą minimalnej trwałości 18.09.2020 ze względu na możliwość występowania fragmentów szkła
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn „Ekstra chrupiące Bonitki z dodatkiem czekolady. Herbatniki maślano-kakaowe z dodatkiem czekolady”, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji