Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Wycofaniu podlegają następujące wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
W celu ustalenia źródła zanieczyszczenia organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań kolejne 5 próbek pieprzu czarnego mielonego, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, oraz 5 próbek surowca – pieprzu czarnego mielonego, kraj pochodzenia Wietnam, z zamkniętych worków po 25 kg każdy, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19 dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Ponadto organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań wymazy sanitarne ze środowiska produkcyjnego w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Dodatkowe badania próbek wykazały obecność bakterii Salmonella w wyżej wymienionych próbkach pieprzu czarnego mielonego, 400 g oraz próbkach surowca – pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, dostarczonego do Agnex Krzysztof Wierzbicki przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Obecności Salmonella nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazał wycofanie wszystkich wyżej wymienionych partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki, w których stwierdzono obecność Salmonella oraz wszystkich partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego z surowca zanieczyszczonego Salmonella.
Prowadzone są dalsze działania w firmie PHU GROTEX Eryk Grotowski w związku ze stwierdzeniem Salmonella w próbkach urzędowych pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19, wprowadzonego do obrotu przez tę firmę. Firma PHU GROTEX Eryk Grotowski przedstawiła wynik badania przeprowadzonego na jej zlecenie w laboratorium prywatnym, zgodnie z którym w badanej próbce pieprzu czarnego mielonego z tej samej partii nie stwierdzono obecności bakterii z grupy coli oraz Salmonella.
Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej https://sklepagnex.pl/
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.
Zalecenia dla konsumentów:
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Wycofanie produktu pn. Rapunzel Klare Suppe 250 g z datą minimalnej trwałości 18.09.2020 ze względu na możliwość występowania fragmentów szkła
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn „Ekstra chrupiące Bonitki z dodatkiem czekolady. Herbatniki maślano-kakaowe z dodatkiem czekolady”, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji
Niezadeklarowany na opakowaniu składnik – mąka pszenna w produkcie „Alesto, Orzeszki ziemne panierowane w pikantnym cieście o smaku paprykowym, 250 g”. Mąka pszenna jest źródłem glutenu.