Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w komunikacie. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z wyrobu do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt - ODELO PRESTIGE Quality line, SELLA, UGNIATACZ DO ZIEMNIAKÓW POTATO SMASHER
Numer partii: 0D 1509
Dystrybutor: DELHAN, ul. Budowlanych 5, 64-100 Leszno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” obecności bakterii Salmonella.
W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie.
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek, co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.