Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Jaja pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk
Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG
Numery partii/ daty minimalnej trwałości:
nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.
Zakład pakowania jaj - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 25.08.2020 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu wskazanych powyżej partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.
Zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie ww. partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu w dniu 28 sierpnia 2020.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu pn. Metka cebulowa, 180 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20.
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu.