Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.
Spożycie produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Nazwa produktu: Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g
Marka: Dania Express
Numer partii: 227/V
Termin przydatności do spożycia: 21/06/2023
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Producent - Konspol Holding Sp. z o.o. podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu wycofania wyrobu z rynku, poinformował dystrybutora o stwierdzonej niezgodności oraz ustalił prawdopodobną przyczynę wystąpienia ww. zagrożenia oraz wdrożył działania naprawcze.
Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała produkt ze sprzedaży w dniu 16.06.2023 r. z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”
Przeczytaj także
GIS został poinformowany o wycofaniu określonych poniżej partii pasty warzywnej ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi ze względu na możliwość zanieczyszczenia jednego ze składników produktu fragmentami metalu.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.