Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Probase360 FoodFraud Scan

Probase360 FoodFraud Scan – przeciwdziałaj kryzysom zanim dotkną Twoją organizację


Koszty związane z wycofywaniem produktów z rynku to największe zagrożenie dla producentów żywności. Zafałszowania, dzięki coraz lepszej organizacji służb i skuteczniejszym metodom analitycznym są coraz częściej wykrywane i stają się powoli jednym z najistotniejszych powodów wycofań. Statystycznie obecnie wykrywane są dwa lub 3 przypadki każdego dnia. Aferom oprócz kosztów bezpośrednich towarzyszy często całkowita utrata wartości wizerunku firmy budowanej latami, dzieje się tak przez niezwykle nośny medialnie charakter tych zdarzeń.

Operatorzy żywnościowi dzięki analizie ryzyka zafałszowań odnoszą realne korzyści, poprzez obniżanie ryzyka kryzysu i utraty wizerunku firmy.

 Cele projektu Probase360 FoodFraud Scan:

Monitoring rynku (cały świat) pod kątem zgłoszonych przypadków zafałszowań
Agregowanie pozyskanych danych w wielofunkcyjnej bazie danych
Udostępnianie zebranych informacji w trybie on-line oraz systemów alertowych
Pomoc operatorom żywności w spełnieniu wymogów standardów jakości GFSI
System alertu o nowych przypadkach

 Wartość dodana dla operatorów żywności:

Błyskawiczny dostęp do nowych przypadków zafałszowań żywności z całego świata
Możliwość weryfikacji i oceny ryzyka zafałszowania konkretnych grup produktowych
Możliwość weryfikacji i oceny ryzyka wystąpienia konkretnych czynników fałszujących w produktach
Ocena ryzyka kraju pochodzenia surowca/produktu
Możliwość analizy istotności (intensywności) wystąpienia poszczególnych czynników ryzyka

 Dodatkowe korzyści

Spełnienie wymogu śledzenia przypadków zafałszowań zawartych w standardach IFS oraz BRC
Dostęp do informacji z całego świata, optymalizacja kosztu procesu poszukiwania informacji
Wszystkie doniesienia przetłumaczone na język polski
Linki do poszczególnych bazowych źródeł informacji

Elementy funkcjonalne Probase360 FoodFraud Scan: 

Klasyfikacja Produktów – np. Napoje i soki 
Element zafałszowany –  tartrazyna E102, błękit brylantowy FCF E133 
Czynnik fałszujący – składnik niezadeklarowany 
Opis produktu PL – opis przypadku (tłumaczenie na PL) 
Rok – rok zdarzenia 
Kraj pochodzenia i wykrycia (jeśli dane dostępne) 
Źródło informacji – np. RASFF, Internet, Raporty EU (link do źródła) 
Rodzaj zafałszowania – klasyfikacja według systemy GFSI 

 Narzędzia w bazie

Alert na konto e-mail
Zaawansowane filtry wyszukiwania
Moduł statystyczny/analityczny/szybka analiza przypadków
Generowanie raportów o wybranych zgłoszeniach w formacie pdf
Linki do danych źródłowych

 Źródła informacji

Oficjalne raporty EU, USDA, WHO, strony Ministerstw
Inne oficjalne portale jak RASFF, IJHARS, Food Standard Agency… … (ponad 25 oficjalnych portali inspekcji krajowych)
Screening Internetu, doniesienia medialne (ponad 100 źródeł)
Doniesienia Social Media – LinkedIn
W sumie informacje pochodzą z ponad 130 różnych źródeł z całego świata

 Sposoby korzystania z informacji w ramach projektu Probase360 FoodFraud Scan

Dostęp w trybie opłat jednorazowych
Abonamenty okresowe
Raporty dedykowane 

 SPRAWDŹ JAK DZIAŁA BAZA:

Słowa kluczowe: zafałszowania żywności, produkty zafałszowane, analiza zafałszowań, food fraud

Zafałszowania

Skontaktuj się z nami

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn