Spotkanie z przedstawicielami organizacji rybackich
Minister Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami organizacji rybackich – hodowców karpi. Spotkanie poświęcone było problematyce sprzedaży karpi i przepisów ją regulujących.
Przedstawiciele największych organizacji hodowców karpia przedstawiali problemy związane z handlem tymi rybami spowodowane eskalacją żądań organizacji ekologicznych.
Minister G. Puda podkreślił, że wzrasta świadomość – zarówno konsumentów, jak i sprzedających – w zakresie konieczności zapewnienia przetrzymywanym rybom odpowiednich warunków, a także rośnie liczba kontroli przeprowadzanych w tym zakresie przez Inspekcję Weterynaryjną.
Uczestnicy spotkania uznali, że rozwiązania zawarte w Zaleceniach w sprawie postępowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej przygotowane w 2020 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii, a także zapisy w tym zakresie Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., powinny pozostać w niezmienionej formie. Kolejne zmiany dotyczące sprzedaży ryb powinny odbywać się ewolucyjnie.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele: Gospodarstwa Rybackiego Brzeszcze, Polskiego Towarzystwa Rybackiego, Federacji Organizacji Rybackich, Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, Związku Producentów Ryb Organizacji Producentów, Organizacji Producentów Polski Karp.
Przeczytaj także
-
25.01.2021
Z powodu przełowienia tracimy pożywienie dla 72 mln ludzi
Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi.
-
24.12.2020
Wartości odżywcze mięsa karpia
Wszystkie ryby i owoce morza są dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.
-
09.11.2020
74% Polaków stosuje zrównoważoną dietę i spożywa ryby i owoce morza
Sposób w jaki się odżywiamy może mieć duży wpływ na zmiany klimatu, które są coraz bardziej odczuwalne. Według najnowszych badań aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza. Dzięki temu ich codzienne wybory są korzystne dla zdrowia oraz stanu środowiska naturalnego.