Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
Numer partii:147.7
Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców, wyrobu gotowego. Firma podjęła także działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.
GIS został poinformowany przez firmę Decathlon sp. z o.o. o prowadzonym wycofaniu partii napojów izotonicznych marki APTONIA ze względu na możliwe zmiany smaku i zapachu.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wycofaniu produktu Sol&Mar, Połówki migdałów blanszowane, smażone z cukrem, miodem i solą, 150 g, ze względu na informację otrzymaną od hiszpańskiego producenta o możliwej obecności metalowego ciała obcego w produkcie.