Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii łososia atlantyckiego, wędzonego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: KINGSALMON Sp. z o.o., ul. Gwiezdna 49, 84-241 Gościcino, Zakład Produkcyjny w Żelistrzewie, 84-122 Żelistrzewo ul. Pucka 70, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22111856

Dystrybutor: Makro Cash and Carry Polska S.A. Aleja Krakowska 61, 02-183 Warszawa

Zdjęcie

Nazwa produktu

Numer partii

Termin przydatności do spożycia

Opakowanie produktu

Łosoś atlantycki, wędzony plastrowany – FINE LIFE

S121011

2.11.2022

Opakowanie produktu

Łosoś Atlantycki wędzony na zimno – METRO CHEF

S121011

2.11.2022

Opakowanie produktu

Łosoś atlantycki wędzony na zimno – ARO 200g

S121011

2.11.2022

Opakowanie produktu

Łosoś atlantycki wędzony na zimno – ARO 100g

S121011

2.11.2022

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

MAKRO Polska wstrzymało sprzedaż kwestionowanych produktów we wszystkich halach i magazynach oraz podjęło decyzję o poinformowaniu klientów o wycofywaniu produktu poprzez rozwieszenie w halach sprzedażowych MAKRO informacji o wycofaniu produktów objętych ostrzeżeniem.

Producent KINGSALMON Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktów z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki. Ponadto producent wdrożył procedurę działań naprawczych.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanych produktów oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.

Źródło: GIS

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł rybny Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.