Urzędowa Kontrola Żywności (10): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (06-19.09.2017)
Szanowni Państwo,
poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (06-19.09.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (06-19.09.2017):
- fipronil (0.02 mg/kg - ppm) w gotowanych, obranych jajach z Czech, surowiec z Polski (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: wycofanie od odbiorców)
- fipronil (0.013 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
- fipronil (0.024 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
- fipronil (0.11 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powaiadomienie władz)
- fipronil (0.014 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
- fragmenty plastiku w konserwie wieprzowej (ocena ryzyka: nierozstrzygnięta; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
- fipronil (0.069 mg/kg - ppm) w chłodzonych jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
- fipronil (0.036 mg/kg - ppm)w chłodzonych jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
- fragmenty plastiku w kawałkach mrożonego, panierowanego kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
- podejrzenie zakażenia (Salmonella Enteritidis) spowodowanego przez jaja (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
- ołów (12.8 mg/kg - ppm) oraz wysoka zawartość aluminium (46300 mg/kg - ppm) w proszkach zeolitu i bentonitu z Niemiec, surowiec z Polski (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorcy)
- chlorpyrifos (0.093 mg/kg - ppm) w jabłkach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie:powiadomienie władz)
- fipronil (0.041 mg/kg - ppm) w pasteryzowanym, płynnym żółtku jaj (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: konfiskata)
Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:
Komunikaty PIORiN:
Tajwan - kolejnym kierunkiem eksportu dla polskich jabłek
Komunikaty GIW:
Bezpieczeństwo żywności - współpraca polsko-duńska
Nowelizacja rozporządzenia MRiRW w sprawie wprowadzenia programu bioasekuracji
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1536 z dnia 11 września 2017 r.
Komunikaty GIS:
Przeczytaj także
-
06.09.2017
Urzędowa Kontrola Żywności (9): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (23.08-05.09.2017)
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (23.08-05.09.2017)
-
22.08.2017
Urzędowa Kontrola Żywności (8): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (05-22.08.2017)
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (05-22.08.2017)