Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (10): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (06-19.09.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (06-19.09.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (06-19.09.2017):

  1. fipronil (0.02 mg/kg - ppm) w gotowanych, obranych jajach z Czech, surowiec z Polski (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: wycofanie od odbiorców)
  2. fipronil (0.013 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
  3. fipronil (0.024 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  4. fipronil (0.11 mg/kg - ppm) w jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powaiadomienie władz)
  5. fipronil (0.014 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
  6. fragmenty plastiku w konserwie wieprzowej  (ocena ryzyka: nierozstrzygnięta; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  7. fipronil (0.069 mg/kg - ppm) w chłodzonych jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  8. fipronil (0.036 mg/kg - ppm)w chłodzonych jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  9. fragmenty plastiku w kawałkach mrożonego, panierowanego kurczaka  (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
  10. podejrzenie zakażenia (Salmonella Enteritidis) spowodowanego przez jaja (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
  11. ołów (12.8 mg/kg - ppm) oraz wysoka zawartość aluminium (46300 mg/kg - ppm) w proszkach zeolitu i bentonitu z Niemiec, surowiec z Polski (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorcy)
  12. chlorpyrifos (0.093 mg/kg - ppm) w jabłkach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie:powiadomienie władz)
  13. fipronil (0.041 mg/kg - ppm) w pasteryzowanym, płynnym żółtku jaj (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: konfiskata)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Tajwan - kolejnym kierunkiem eksportu dla polskich jabłek

Komunikaty GIW:

Bezpieczeństwo żywności - współpraca polsko-duńska

Nowelizacja rozporządzenia MRiRW w sprawie wprowadzenia programu bioasekuracji

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1536 z dnia 11 września 2017 r.

Zniesienie restrykcji importowych dla żywych ptaków, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych importowanych z Polski do Królestwa Arabii Saudyjskiej

Komunikaty GIS:

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie działań podejmowanych w Polsce w związku z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilem

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.