Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ połączenia detekcji ATP i badanie bakterii wskaźnikowych na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji oraz jakość produktu spożywczego

Wpływ połączenia detekcji ATP i badanie bakterii wskaźnikowych  na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji oraz jakość  produktu spożywczego

Integralną częścią skutecznych programów monitorowania środowiska (EMP, ang. Effective environmental monitoring programs) jest monitorowanie higieny. Kompleksowy program monitorowania higieny wykorzystujący zarówno detekcję ATP, jak również testy mikrobiologiczne, może pomóc producentom żywności w spełnieniu wymagań regulacyjnych, ocenie skuteczności procesów czyszczenia i dezynfekcji, a tym samym zwiększyć bezpieczeństwo i jakość żywności. W celu opracowania standardu, w którym obie metody mogą być używane przez różne zakłady produkujące żywność, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Cornella oraz Bezpieczeństwo żywności 3M przeprowadziły wieloetapowe badanie w zakładzie produkującym produkty gotowe do spożycia (RTE, ang. ready-to-eat) z użyciem systemu do monitorowania i zarządzania higieną 3M ™  Clean-Trace ™  i płytek 3M ™  Petrifilm ™ .

Wyniki pokazały efektywne czyszczenie i dezynfekcję sprzętu oraz usprawnienia w higienie środowiskowej obiektu oraz jakości mikrobiologicznej produkowanej żywności. Im czystszy był obiekt, tym mniej pojawiało się negatywnych wyników testów, co umożliwiało zmniejszenie częstotliwości testowania utrzymując proces czyszczenia i dezynfekcji pod kontrolą. Oprogramowanie monitorujące higienę 3M ™  Clean-Trace ™  odegrało kluczową rolę w ułatwieniu zbierania danych i analizie oraz identyfikacji  i uzasadnieniu możliwości wprowadzenia ulepszeń w czyszczeniu i dezynfekcji. To badanie może zostać użyte jako przewodnik,  który umożliwi innym producentom żywności osiąganie podobnych wyników.

#3M_FFSW

Pobranie materiałów jest darmowe

Materiał udostępniony przez: Neogen

Materiał opublikowany dnia: 10.06.2022

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.