Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Integralną częścią skutecznych programów monitorowania środowiska (EMP, ang. Effective environmental monitoring programs) jest monitorowanie higieny. Kompleksowy program monitorowania higieny wykorzystujący zarówno detekcję ATP, jak również testy mikrobiologiczne, może pomóc producentom żywności w spełnieniu wymagań regulacyjnych, ocenie skuteczności procesów czyszczenia i dezynfekcji, a tym samym zwiększyć bezpieczeństwo i jakość żywności. W celu opracowania standardu, w którym obie metody mogą być używane przez różne zakłady produkujące żywność, Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Cornella oraz Bezpieczeństwo żywności 3M przeprowadziły wieloetapowe badanie w zakładzie produkującym produkty gotowe do spożycia (RTE, ang. ready-to-eat) z użyciem systemu do monitorowania i zarządzania higieną 3M ™ Clean-Trace ™ i płytek 3M ™ Petrifilm ™ .
Wyniki pokazały efektywne czyszczenie i dezynfekcję sprzętu oraz usprawnienia w higienie środowiskowej obiektu oraz jakości mikrobiologicznej produkowanej żywności. Im czystszy był obiekt, tym mniej pojawiało się negatywnych wyników testów, co umożliwiało zmniejszenie częstotliwości testowania utrzymując proces czyszczenia i dezynfekcji pod kontrolą. Oprogramowanie monitorujące higienę 3M ™ Clean-Trace ™ odegrało kluczową rolę w ułatwieniu zbierania danych i analizie oraz identyfikacji i uzasadnieniu możliwości wprowadzenia ulepszeń w czyszczeniu i dezynfekcji. To badanie może zostać użyte jako przewodnik, który umożliwi innym producentom żywności osiąganie podobnych wyników.
#3M_FFSW
Pobranie materiałów jest darmowe
Materiał udostępniony przez: NEOGEN | 3M Food Safety
Materiał opublikowany dnia: 10.06.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto