Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wspólne doraźne kontrole IJHARS i ITD w zakresie warunków transportu i jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych wraz z Inspekcją Transportu Drogowego kontynuują cykliczne doraźne kontrole w zakresie warunków transportu i jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych na największe giełdy rolno-spożywcze w Polsce.

To największe do tej pory wspólne akcje obu instytucji. Mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów i jakość żywności, którą nabywają Polki i Polacy, inspekcje połączyły siły i wspólnie prowadzą doraźne kontrole, zarówno o charakterze ogólnokrajowym, jak i lokalnym.

Wysoka temperatura bez wątpienia wpływa na bezpieczeństwo i jakość przewożonych mrożonek, jeśli transport nie odbywa się zgodnie z normami i właściwymi przepisami. W jakich warunkach są realizowane przewozy tego rodzaju wrażliwych produktów spożywczych - to sprawdzali 24 lipca inspektorzy ITD i IJHARS. We wczesnych godzinach porannych we wszystkich 16  województwach przeprowadzono wspólne działania kontrolne, sprawdzając pojazdy - chłodnie, które dostarczają mrożone artykuły spożywcze. Inspekcja Transportu Drogowego (ITD) zatrzymała do kontroli 332 środki transportu.  Działania prowadzono na terenie całego kraju na wytypowanych odcinkach dróg oraz w pobliżu targowisk, giełd i rynków hurtowych.

- Przewóz żywności mrożonej może odbywać się tylko w pojazdach spełniających określone normy oraz warunki termiczne. Inspektorzy ITD sprawdzali stan techniczny pojazdów oraz wymagane dokumenty, w tym uprawniające do wykonywania przewozów drogowych oraz posiadanie certyfikatu ATP, który musi okazać kierujący pojazdem ciężarowym wykonujący międzynarodowe przewozy żywności. W trakcie tych działań stwierdzono tylko jeden przypadek przewozu artykułów spożywczych głęboko mrożonych bez certyfikatu ATP. Transport niezgodny z normami realizował niderlandzki przewoźnik. – mówi Alvin Gajadhur, Główny Inspektor Transportu Drogowego. 

W  skontrolowanych przez inspektorów IJHARS samochodach-chłodniach przewożono lody, mrożone owoce i warzywa, mrożone frytki, mrożone pieczywo, mrożone dania gotowe i wyroby garmażeryjne. Skontrolowane ciężarówki, co do zasady, spełniały wszystkie wymagania i warunki konieczne do transportu tego typu żywności, jedynie w jednym przypadku inspektor nałożył grzywnę w postaci mandatu karnego.

To satysfakcjonujące wyniki. – ocenia Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. - W porównaniu do podobnej kontroli w roku ubiegłym, kiedy w co ósmym spośród skontrolowanych środków transportu odnotowano niewłaściwą temperaturę przewożenia produktów oraz niewłaściwy stan higieniczny pojazdów, widać, że jakość transportu artykułów mrożonych ulega stałej poprawie, co podnosi poziom bezpieczeństwa konsumentów.

To już kolejna w ostatnim czasie wspólna akcja obu Inspekcji. W czerwcu br. w 14 województwach wspólnie sprawdzono pojazdy dostarczające na giełdy rolno-spożywcze artykuły głównie importowane z krajów trzecich oraz takie, w przypadku których istnieje wysokie ryzyko zafałszowania (kraju pochodzenia). Kontrole przeprowadzono w pobliżu giełd towarowych m.in. w Broniszach pod Warszawą, we Wrocławiu, Bydgoszczy, Katowicach, Łodzi, Rzeszowie, Poznaniu. Wytypowano 14 lokalizacji – giełdy rolno-spożywcze, gdzie ruch pojazdów i obrót towarami, w tym importowanymi, jest duży.

Inspekcja Transportu Drogowego (ITD) zatrzymała ponad 170 ciężarówek, które mogły przewozić artykuły rolno-spożywcze. Inspektorzy IJHARS skontrolowali 43,0% środków transportu zatrzymanych przez ITD (65 samochodów). Nieprawidłowości w  zakresie warunków transportu (przewożenie produktów w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej) stwierdzono w 1 przypadku (1,5% samochodów poddanych kontroli).

W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzili jakość handlową 70 partii artykułów rolno-spożywczych (głównie świeżych owoców i warzyw w miejscu ich sprzedaży na giełdzie towarowej), z czego co trzecią zakwestionowali (przede wszystkim za całkowity brak oznakowania i dokumentacji towarzyszącej).

Nieprawidłowości odnotowano m.in. wśród skontrolowanych świeżych warzyw i owoców pochodzących z Hiszpanii, Egiptu, Holandii, Grecji, Maroka.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.