Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych wraz z Inspekcją Transportu Drogowego kontynuują cykliczne doraźne kontrole w zakresie warunków transportu i jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych na największe giełdy rolno-spożywcze w Polsce.
To największe do tej pory wspólne akcje obu instytucji. Mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów i jakość żywności, którą nabywają Polki i Polacy, inspekcje połączyły siły i wspólnie prowadzą doraźne kontrole, zarówno o charakterze ogólnokrajowym, jak i lokalnym.
Wysoka temperatura bez wątpienia wpływa na bezpieczeństwo i jakość przewożonych mrożonek, jeśli transport nie odbywa się zgodnie z normami i właściwymi przepisami. W jakich warunkach są realizowane przewozy tego rodzaju wrażliwych produktów spożywczych - to sprawdzali 24 lipca inspektorzy ITD i IJHARS. We wczesnych godzinach porannych we wszystkich 16 województwach przeprowadzono wspólne działania kontrolne, sprawdzając pojazdy - chłodnie, które dostarczają mrożone artykuły spożywcze. Inspekcja Transportu Drogowego (ITD) zatrzymała do kontroli 332 środki transportu. Działania prowadzono na terenie całego kraju na wytypowanych odcinkach dróg oraz w pobliżu targowisk, giełd i rynków hurtowych.
- Przewóz żywności mrożonej może odbywać się tylko w pojazdach spełniających określone normy oraz warunki termiczne. Inspektorzy ITD sprawdzali stan techniczny pojazdów oraz wymagane dokumenty, w tym uprawniające do wykonywania przewozów drogowych oraz posiadanie certyfikatu ATP, który musi okazać kierujący pojazdem ciężarowym wykonujący międzynarodowe przewozy żywności. W trakcie tych działań stwierdzono tylko jeden przypadek przewozu artykułów spożywczych głęboko mrożonych bez certyfikatu ATP. Transport niezgodny z normami realizował niderlandzki przewoźnik. – mówi Alvin Gajadhur, Główny Inspektor Transportu Drogowego.
W skontrolowanych przez inspektorów IJHARS samochodach-chłodniach przewożono lody, mrożone owoce i warzywa, mrożone frytki, mrożone pieczywo, mrożone dania gotowe i wyroby garmażeryjne. Skontrolowane ciężarówki, co do zasady, spełniały wszystkie wymagania i warunki konieczne do transportu tego typu żywności, jedynie w jednym przypadku inspektor nałożył grzywnę w postaci mandatu karnego.
- To satysfakcjonujące wyniki. – ocenia Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. - W porównaniu do podobnej kontroli w roku ubiegłym, kiedy w co ósmym spośród skontrolowanych środków transportu odnotowano niewłaściwą temperaturę przewożenia produktów oraz niewłaściwy stan higieniczny pojazdów, widać, że jakość transportu artykułów mrożonych ulega stałej poprawie, co podnosi poziom bezpieczeństwa konsumentów.
To już kolejna w ostatnim czasie wspólna akcja obu Inspekcji. W czerwcu br. w 14 województwach wspólnie sprawdzono pojazdy dostarczające na giełdy rolno-spożywcze artykuły głównie importowane z krajów trzecich oraz takie, w przypadku których istnieje wysokie ryzyko zafałszowania (kraju pochodzenia). Kontrole przeprowadzono w pobliżu giełd towarowych m.in. w Broniszach pod Warszawą, we Wrocławiu, Bydgoszczy, Katowicach, Łodzi, Rzeszowie, Poznaniu. Wytypowano 14 lokalizacji – giełdy rolno-spożywcze, gdzie ruch pojazdów i obrót towarami, w tym importowanymi, jest duży.
Inspekcja Transportu Drogowego (ITD) zatrzymała ponad 170 ciężarówek, które mogły przewozić artykuły rolno-spożywcze. Inspektorzy IJHARS skontrolowali 43,0% środków transportu zatrzymanych przez ITD (65 samochodów). Nieprawidłowości w zakresie warunków transportu (przewożenie produktów w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej) stwierdzono w 1 przypadku (1,5% samochodów poddanych kontroli).
W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzili jakość handlową 70 partii artykułów rolno-spożywczych (głównie świeżych owoców i warzyw w miejscu ich sprzedaży na giełdzie towarowej), z czego co trzecią zakwestionowali (przede wszystkim za całkowity brak oznakowania i dokumentacji towarzyszącej).
Nieprawidłowości odnotowano m.in. wśród skontrolowanych świeżych warzyw i owoców pochodzących z Hiszpanii, Egiptu, Holandii, Grecji, Maroka.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie bardzo ważnego dokumentu – najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.
Kontrole będą miały na celu w szczególności weryfikację i wyeliminowanie praktyk prowadzących do zafałszowań, powodujących naruszenie przepisów jakości handlowej ze względu na niezgodne z prawdą dane w zakresie pochodzenia, klasy lub składu.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.