Wycofanie GIS - ciało obce w cebulce prażonej ze sklepu ALDI
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie produktu pn. „TRADER JOE’S Cebulka prażona 200 g”
Zagrożenie:
W trakcie procesu produkcyjnego część partii produktu została zanieczyszczony małymi fragmentami metalu. Spożycie produktu stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – TRADER JOE’S Cebulka prażona 200 g
Kod kreskowy (EAN): 28089469
Producent – Lion Foods BV dla Delizza GmbH
Dystrybutor w Polsce ALDI Sp. z o.o. ul. Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
Data minimalnej trwałości – ALDI Sp. z o.o. wycofuje wszystkie produkty z datą minimalnej trwałości do 15.06.2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
ALDI Sp. z o.o. wycofała ze sprzedaży produkt określony w komunikacie. Na stronie internetowej firmy poinformowano o możliwości zwrotu produktu przez konsumentów: https://www.aldi.pl/narzedzia/recalls/wycofanie-produktu-marki-trader-joes–cebulka-praona-200g.html
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wymieniony produkt, nie powinni go spożywać. Produkt można zwrócić w miejscu zakupu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
20.09.2019
Bezpieczeństwo i higiena żywności w Polsce w roku 2018 – Raport GIS
Na stronie internetowej GIS ukazał się raport „Stan sanitarny kraju w roku 2018” opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Opracowanie zawiera podsumowanie i wyniki działań podjętych przez Inspektorat w zakresie bezpieczeństwa i higieny ogółem.
-
16.09.2019
Ponowne wycofanie partii serów produkowanych przez SM Ryki ze względu na obecność Listerii
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
-
09.09.2019
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. „Pieczarki marynowane całe KRISTER”
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg.