Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
Numer partii: 24-00807
Data minimalnej trwałości: 03/08/2024
Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
02.05.2024
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt (po 6 miesiącu życia)
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność Listeria monocytogenes w jednej, określonej poniżej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt (po 6 miesiącu życia).
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
09.10.2023
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.