Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki kontroli fermentowanych napojów winiarskich

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.

Celem kontroli było sprawdzenie zgodności produktów z tej grupy - obejmującej m.in. miody pitne, cydry, perry, wina owocowe, napoje winne owocowe, wino z soku winogronowego -  z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Objęła ona 102 sklepy oraz 44 producentów z całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 28 podmiotach (19,2 proc.), w tym w 10 sklepach i u 18 producentów.

Cechy organoleptyczne

Ocena cech organoleptycznych objęła łącznie 59 partii fermentowanych napojów winiarskich. Zakwestionowano tylko jedną partię - w zakładzie produkcyjnym - z powodu niewłaściwej klarowności względem wymagań określonych w przepisach.

Parametry fizykochemiczne

Badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych objęły 223 partie. Nieprawidłowości stwierdzono w 23 partiach, w tym w 5 partiach w sklepach oraz w 18 partiach w zakładach produkcyjnych.

Nieprawidłowości w handlu detalicznym dotyczyły: zaniżonej zawartości popiołu, zaniżonej zawartości cukru i/lub zaniżonej kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu. (Popiół to wszystkie substancje pozostające po spaleniu pozostałości po odparowaniu fermentowanego napoju winiarskiego).

Z kolei stwierdzone nieprawidłowości na etapie produkcji dotyczyły zawyżonej i/lub zaniżonej: zawartości alkoholu etylowego, zawartości cukru, zawartości popiołu, zawartości dwutlenku węgla,  kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu.

Znakowanie

Ocena prawidłowości znakowania objęła 298 partii fermentowanych napojów winiarskich, w tym 201 partii w sklepach, a także 97  partii w zakładach produkcyjnych. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 32 partiach.

W handlu detalicznym nieprawidłowości dotyczyły m.in.: podawania w oznakowaniu informacji mogącej wprowadzić konsumenta w błąd, co do kategorii produktu; podania w oznakowaniu zawartości alkoholu niewłaściwej dla kategorii; podania na wywieszce cenowej niewłaściwego kraju pochodzenia.

Nieprawidłowości stwierdzonych na etapie produkcji było znacznie więcej i dotyczyły m.in.: podawania nieprawidłowej nazwy kategorii fermentowanego napoju winiarskiego; podawania niepełnej nazwy środka spożywczego, bez informacji o poziomie słodkości; podawania w oznakowaniu niepełnych danych podmiotu odpowiedzialnego za informacje o produkcie; podawania w nieprawidłowy sposób informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu, tj. nie podawano określenia: „obj” lub „vol”; użycia niewłaściwego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości, wykaz składników lub informację o objętości netto.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 14 decyzji administracyjnych,  w tym 10 decyzji nakładających kary pieniężne, a także nałożyli 6 mandatów karnych oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na toczące się postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Badania żywności Inspekcje Państwowe Przemysł napojowy

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.