Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.
Celem kontroli było sprawdzenie zgodności produktów z tej grupy - obejmującej m.in. miody pitne, cydry, perry, wina owocowe, napoje winne owocowe, wino z soku winogronowego - z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Objęła ona 102 sklepy oraz 44 producentów z całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 28 podmiotach (19,2 proc.), w tym w 10 sklepach i u 18 producentów.
Cechy organoleptyczne
Ocena cech organoleptycznych objęła łącznie 59 partii fermentowanych napojów winiarskich. Zakwestionowano tylko jedną partię - w zakładzie produkcyjnym - z powodu niewłaściwej klarowności względem wymagań określonych w przepisach.
Parametry fizykochemiczne
Badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych objęły 223 partie. Nieprawidłowości stwierdzono w 23 partiach, w tym w 5 partiach w sklepach oraz w 18 partiach w zakładach produkcyjnych.
Nieprawidłowości w handlu detalicznym dotyczyły: zaniżonej zawartości popiołu, zaniżonej zawartości cukru i/lub zaniżonej kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu. (Popiół to wszystkie substancje pozostające po spaleniu pozostałości po odparowaniu fermentowanego napoju winiarskiego).
Z kolei stwierdzone nieprawidłowości na etapie produkcji dotyczyły zawyżonej i/lub zaniżonej: zawartości alkoholu etylowego, zawartości cukru, zawartości popiołu, zawartości dwutlenku węgla, kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu.
Znakowanie
Ocena prawidłowości znakowania objęła 298 partii fermentowanych napojów winiarskich, w tym 201 partii w sklepach, a także 97 partii w zakładach produkcyjnych. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 32 partiach.
W handlu detalicznym nieprawidłowości dotyczyły m.in.: podawania w oznakowaniu informacji mogącej wprowadzić konsumenta w błąd, co do kategorii produktu; podania w oznakowaniu zawartości alkoholu niewłaściwej dla kategorii; podania na wywieszce cenowej niewłaściwego kraju pochodzenia.
Nieprawidłowości stwierdzonych na etapie produkcji było znacznie więcej i dotyczyły m.in.: podawania nieprawidłowej nazwy kategorii fermentowanego napoju winiarskiego; podawania niepełnej nazwy środka spożywczego, bez informacji o poziomie słodkości; podawania w oznakowaniu niepełnych danych podmiotu odpowiedzialnego za informacje o produkcie; podawania w nieprawidłowy sposób informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu, tj. nie podawano określenia: „obj” lub „vol”; użycia niewłaściwego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości, wykaz składników lub informację o objętości netto.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 14 decyzji administracyjnych, w tym 10 decyzji nakładających kary pieniężne, a także nałożyli 6 mandatów karnych oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na toczące się postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Seryjne rozcieńczenia stanowią niezastąpione narzędzie w badaniach mikrobiologicznych, wypełniając lukę pomiędzy wysokimi stężeniami a wymiernymi poziomami oraz zapewniając dokładność i powtarzalność badań laboratoryjnych. Należy jednak pamiętać, że staranność i rygor poświęcony kontroli jakości przygotowywanych podłoży są kluczowe, ponieważ niewłaściwe rozcieńczenia mogą prowadzić do zafałszowanych wyników.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonych w II kwartale 2023 r. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzano w zakresie znakowania.
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję.