Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zbliża się kolejna odsłona najbardziej aromatycznego festiwalu

Kategoria: Biznes

Whisky Live Warsaw to przegląd najciekawszych alkoholi Premium z mocną dominacją whisky. Tegoroczna edycja będzie już 11-tą z kolei i odbędzie się w dniach 11-12 października br. na stadionie piłkarskim Legii Warszawa. Swój udział zapowiedziało blisko 100 wystawców. Degustacja połączona będzie z dwoma koncertami.

Stadion Miejski Legii Warszawa już trzeci raz z rzędu będzie pełnić rolę „gospodarza” dla Whisky Live Warsaw – wyjątkowego festiwalu whisky oraz innych mocnych alkoholi Premium. Tegoroczna odsłona odbędzie się  dniach 11-12 października (piątek-sobota) i ściągnie do stolicy blisko 100 wystawców  z wszystkich kontynentów, co jest bezsprzecznie rekordem w historii festiwalu. Swoje oferty zaprezentują nie tylko znane, globalne koncerny, ale również małe, craftowe destylarnie oraz niezależni bottlerzy (tzw. independent bottlers). Do spróbowania będzie kilkaset alkoholowych marek, a dominującym trunkiem będzie whisky. Nie zabraknie również: ginów, burbonów, koniaków, brandy czy rumów.

Debiutanci z Australii

W gronie tegorocznych wystawców znalazło się kilku debiutantów. Dwóch z dni przyjedzie z daleka, bo z Tasmanii (stan Australii). Hellyers Road została założona przez grupę hodowców bydła mlecznego w 1999 roku. Pierwsza edycja whisky pojawiła się na rynku w 2006, a przez kolejne, niemalże dwie dekady rozrosła się tak bardzo, że obecnie spotkać możemy ponad 10 różnych edycji, w tym również te wiekowe: 19- i 21-letnie wersje. Drugim reprezentantem tego regionu jest Callington Mill  - destylarnia otwarta w 2018 roku w stolicy wyspy Hobart, w 2021 roku przeniesiona do miejscowości Outlands, gdzie obok położony jest historyczny młyn z 1837 roku.

Wszystkie zakątki świata

Po raz pierwszy w stolicy pojawią się również przedstawiciele innych mocnych trunków. Z Meksyku dotrze do Warszawy tequila Cincoro, założona przez pięcioro właścicieli drużyn koszykarskiej ligi NBA, w tym legendarnego koszykarza Michaela Jordana. Reprezentantem północy Europy będzie norweski Skagerrak Nordic Dry Gin - alkohol destylowany z roślinami rosnącymi w rejonie cieśniny Skagerrak. Jego sąsiadami są fińska marka Koskenkorva, produkująca wódkę oraz likiery smakowe, a także pochodzący z tego samego kraju producent likierów Valhalla. Z kolei Ukrainę reprezentować będzie brandy Koblevo.

Polscy producenci

Swoją przestrzeń znajdą również ci, którzy gustują w naszych rodzimych trunkach. W ofercie festiwalowej znalazła się bowiem m.in. whisky Paprocky, która współpracuje z drugą co do wielkości szkocką destylarnią Loch Lamond, czy posiadająca blisko 150-letnią tradycję gorzelnia Podole Wielkie, gdzie produkowane są najwyższe jakości wódki i okowity wyłącznie z surowców z pól swojego gospodarstwa w myśl zasady ""od pola do butelki".

Drinki i koktajle zaznaczą swoją obecność

Tegoroczny festiwal z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią drinki i koktajle. Kilku wystawców uraczy uczestników WLW wyjątkowymi alkoholowymi oraz niealkoholowymi mieszkankami. Pojawi się między innymi POSHE Drinks - producent bezalkoholowych baz do samodzielnego przygotowywania koktajli w wersji z alkoholem lub bez, czy nowozelandzki Batched, tworzący gotowe koktajle niskoprocentowe w różnych wariantach smakowych.

Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorzy przygotowali Strefę Cygarową oraz bogatą ofertę dodatkowo płatnych sesji Masterclass, na którą składać się będzie kilkadziesiąt warsztatów degustacyjnych.

Gość specjalny i sklep festiwalowy

W tym roku na WLW nie zabraknie gości specjalnych. Ingvar Ronde, autor corocznie aktualizowanej książki Malt Whisky Yearbook, będzie promować w Warszawie edycję 2025. Wzorem poprzednich edycji, przy wejściu na teren festiwalu goście otrzymają kieliszki i wodę. Część trunków będzie serwowana w cenie biletu (jednodniowego lub dwudniowego), a za droższe, limitowane wersje trzeba będzie zapłacić specjalnymi voucherami, dostępnymi w kasach festiwalowych. Pełne butelki serwowanych na stoiskach trunków będzie można kupić w sklepie festiwalowym w promocyjnych cenach (niższych o VAT, czyli o 23%).

Rockowe legendy na scenie

Uzupełnieniem atrakcji festiwalowych będą dwa koncerty. Pierwszego dnia festiwalowego o godzinie 20:00 wystąpi Jary Oddział Zamknięty – zespół legendarnego i charyzmatycznego Krzysztofa JAREGO Jaryczewskiego, który od ponad 45 lat decyduje o obliczu polskiej sceny rocka. Jak twierdzi sam muzyk, obecny zespół to powrót do najlepszego okresu Oddziału Zamkniętego w formie nowych kompozycji i piosenek. Z kolei w sobotę o godzinie 19:00 na scenie pojawi się Lombard - zespół, który powstał w 1981 roku w Poznaniu. Jego liderem jest Grzegorz Stróżniak – kompozytor, aranżer, wokalista grający na instrumentach klawiszowych. To on od blisko 40 lat nadaje zespołowi pop-rockowy charakter, łącząc ekspresyjne gitarowe brzmienia z pełnym bogactwem możliwości instrumentów klawiszowych i elektroniki. Suportem dla obu zespołów będzie kapela Rokker.

Więcej informacji o festiwalu znajduje się na oficjalnej stronie: https://www.whiskylivewarsaw.com/pl/.

Sprzedaż biletów prowadzona jest pod adresem: https://www.ebilet.pl/biznes/targi/whisky-live .

Autor:Whisky Live Warsaw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.