Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmniejszenie zasięgu niebieskiej strefy ASF

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

60 gmin w woj. lubelskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim zostało uwolnionych z „niebieskiej strefy”. Tym samym nastąpiło złagodzenie restrykcji nałożonych na podstawie przepisów UE na sektor wieprzowiny, w szczególności hodowców świń. Uwzględniając dotychczasowe zmiany w regionalizacji, w tym roku zniesione zostały restrykcje ze stref niebieskich łącznie w 114 gminach.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o zmniejszeniu zasięgu terytorialnego „niebieskiej strefy”, na podstawie zmian regionalizacji  określonej w załączniku do decyzji wykonawczej Komisji nr 2014/709/UE.

W październiku br. Główny Lekarz Weterynarii złożył do Komisji Europejskiej kolejny wniosek o dokonanie zmian w regionalizacji poprzez wykreślenie poszczególnych obszarów z części III załącznika do decyzji Komisji nr 2014/709/UE („strefa niebieska”) i przeniesienie ich do części II tego załącznika („strefa czerwona”). Wniosek ten został omówiony i zaakceptowany podczas posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz Posiedzenia ds. Roślin (DG Sante) 20 października br.

Dzięki staraniom głównego lekarza weterynarii Bogdana Konopki oraz sekretarza stanu, pełnomocnika rządu ds. działań związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń Szymona Giżyńskiego, ze strefy niebieskiej do czerwonej, czyli strefy z mniejszymi restrykcjami, zostaną przeniesione następujące obszary administracyjne:

• w woj.  podlaskim:

-  gminy Bielsk Podlaski, Wyszki i miasto Bielsk Podlaski – w powiecie bielskim,

- gminy Poświętne, Suraż, Łapy, Turośń Kościelna, Juchnowiec Kościelny –
    w powiecie białostockim;

• w woj. warmińsko – mazurskim:

- gminy Węgorzewo, Pozezdrze, Budry – w powiecie węgorzewskim,

- gminy Ryn, Giżycko, Kruklanki, Miłki, Wydminy i miasto Giżycko – w powiecie giżyckim,

- gminy Srokowo, Korsze, Barciany, Kętrzyn - w powiecie kętrzyńskim,

- gmina Sępopol - w powiecie bartoszyckim,

- gmina Wilczęta w powiecie braniewskim,

- gminy Pasłęk, Godkowo -w powiecie elbląskim;

• w woj. lubelskim:

- gminy Borki, Czemierniki, Wohyń, Radzyń Podlaski i miasto Radzyń Podlaski – w powiecie radzyńskim,

-  gminy Milanów, Parczew, Siemień – w powiecie parczewskim,

-  gminy Niemce, Jastków i miasto Lublin – w powiecie lubelskim,

-  gminy Hańsk, Urszulin - w powiecie włodawskim,

-  gminy Cyców, Ludwin, Łęczna, Milejów, Puchaczów, Spiczyn w powiecie łęczyńskim,

- gminy Siedliszcze, Wierzbica, Rejowiec, Rejowiec Fabryczny i miasto Rejowiec Fabryczny – w powiecie chełmskim,  

-  gminy Ostrów Lubelski, Serniki, Niedźwiada – w powiecie lubartowskim,

-  gmina Wojcieszków w powiecie łukowskim,

- gminy Izbica, Gorzków, Kraśniczyn, Siennica Różana, Łopiennik Górny, Krasnystaw i miasto Krasnystaw w powiecie krasnostawskim.

Trzy rodzaje obszarów, które zostały wyznaczone na terytorium Polski w związku z występowaniem ASF, objęte różnymi restrykcjami:

- obszar zagrożenia (kolor niebieski) – największe restrykcje,

- obszar objęty ograniczeniami (kolor czerwony),

- obszar ochronny (kolor żółty).

 

Źródło: MRiRW

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.