Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 15.11.2024 Miejsce: ON-LINE / Warszawa
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z wymaganiami prawnymi dotyczącymi znakowania nieprzetworzonych
produktów rybołówstwa i akwakultury oferowanych do sprzedaży Konsumentowi finalnemu oraz produktów
przetworzonych.
Szkolenie adresowane jest do pracowników działów jakości, technologów, specjalistów z działu R&D oraz marketingu.
1. Znakowanie żywności - ramy prawne:
• Przegląd przepisów krajowych i unijnych dotyczących etykietowania żywności
• Nazwa żywności przewidziana w przepisach, nazwa zwyczajowa, nazwa opisowa - przykłady poprawnego
konstruowania nazw
• Wymagane prawnie informacje towarzyszące nazwie
• Oznaczenia wymagane Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia
2013r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (WOR)
• Wykaz składników – kiedy jest wymagany i jak poprawnie go opracować?
• Ilość netto żywności – a co z glazurą?
• Oznaczenie ilościowe składnika (QUID)
• Termin przydatności do spożycia/ Data minimalnej trwałości/ Data zamrożenia
• Odpowiedzialność prawna za produkt i jego oznakowanie.
2. Znakowanie dodatków:
• Prawidłowa nazwa i funkcja technologiczna dodatku
• Ocena możliwości stosowania określonych dodatków – przykłady produktów
3. Marketing produktów rybołówstwa i akwakultury:
• Produkty „w stylu”, itp. – czy nazwa zobowiązuje do deklaracji kraju pochodzenia?
• Elementy graficzne – symbole, krajobrazy – a znakowanie krajem pochodzenia
• Możliwości stosowania określeń „po staropolsku”, „domowy”, „wiejski”, itp.
4. Znakowanie wartości odżywczej:
• Zaakceptowane prawnie metody wyznaczania wartości odżywczej żywności
• Treść obowiązkowej i dobrowolnej informacji o wartości odżywczej
• Zaokrąglenia wartości liczbowych oraz limity tolerancji – wytyczne Komisji Europejskiej
• Jak poprawnie informować konsumenta o zawartości kwasów tłuszczowych omega-3?
5. Znakowanie alergenów:
• Wymagania prawne
• Analiza zagrożenia dla produktów wytwarzanych w zakładzie
6. Przegląd najczęściej popełnianych błędów, odpowiedzi na pytania nadesłane przed szkoleniem.
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
8. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Istnieje możliwość weryfikacji etykiety przez trenera, w celu omówienia jej podczas szkolenia. W tym celu prosimy przesłać
etykietę na maila szkolenia@jsh.com.pl najpóźniej do 3 dni przed szkoleniem.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-89_JB_Znakowanie-zywnosci-%E2%80%93-produkty-rybolowstwa-i-akwakultury_2024-.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły