Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

120 ton przemysłowej skóry zwierzęcej jako nigeryjski przysmak „Ponmo”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze nigeryjskie przejęły 120 ton przemysłowej skóry, która trafiała do konsumentów jako lokalny przysmak zwany „Ponmo”.

Odpowiedź na skargi społeczeństwa

Narodowa Agencja ds. Administracji i Kontroli Żywności oraz Leków NAFDAC przechwyciła w Lagos duże ilości niebezpiecznych skór i skór zwierzęcych, popularnie znanych jako Ponmo. Akcja była odpowiedzią na skargi zgłaszane przez społeczeństwo, które informowało o rzekomej sprzedaży i dystrybucji importowanych skór, przeznaczonych do użytku w przemyśle skórzanym. Skóry te sprzedawano nieświadomym klientom jako nadające się do spożycia produkty ze skóry zwierzęcej, znane lokalnie jako „Ponmo”.

120 ton niezdatnych do spożycia skór i niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów

Nigeryjska agencja przeprowadziła naloty w kilku miejscach w stanie Lagos. Łącznie z sześciu różnych miejsc przechwycono 120 ton niezgodnych produktów i objęto dochodzeniem siedmiu podejrzanych. Jak podała agencja, skóry we wstępnym procesie są traktowane przemysłowymi substancjami chemicznymi, które nie są przeznaczone do konsumpcji. Produkt ten jest toksyczny i szkodliwy dla zdrowia publicznego - wymieniono tylko część potencjalnych problemów zdrowotnych. Oprócz działania kancerogennego spożywanie tego niebezpiecznego produktu może prowadzić m.in. do: uszkodzenia wątroby, nerek, serca i układu nerwowego, zwiększonego ryzyka niedokrwistości aplastycznej. Władze zaapelowały do społeczeństwa o zachowanie szczególnej czujności.

Źródło: https://www.nafdac.gov.ng/nafdac-impounds-120-tons-of-dangerous-imported-ponmo-nabs-seven-merchants-of-chemical-laden-hides-skins/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.