Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prosta i tania metoda uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z hiszpańskich i włoskich uniwersytetów opracowali prostą, a przy tym tanią metodę uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

W opublikowanym w styczniu 2022 r. badaniu naukowcy stwierdzili, że opracowali i zwalidowali model, który jest w stanie zweryfikować, czy próbka oliwy z oliwek (najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub z pierwszego tłoczenia) została wyprodukowana w Unii Europejskiej, czy też pochodzi spoza UE. Badania zostały sfinansowane przez UE w ramach trwającego projektu Oleum, którego celem jest opracowanie rozwiązań umożliwiających ocenę autentyczności i jakości oliwy z oliwek.

Metoda uwzględnia naturalną różnorodność produktu

Naukowcy wyjaśnili, że nowe metody instrumentalne umożliwiają niezawodne geograficzne uwierzytelnianie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, produkowanej na określonych i jednorodnych obszarach, a także w bardziej rozległych regionach o większej różnorodności pod względem tradycyjnych odmian uprawnych i warunków glebowych.

Metodyka badania

Aby opracować nowe modele badacze skupili się na węglowodorach seskwiterpenowych, występujących w wielu roślinach, organizmach morskich i grzybach. Węglowodory seskwiterpenowe w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia zawierają ogromną ilość informacji analitycznych, pomocnych w identyfikacji konkretnych odmian drzew oliwnych i obszarów geograficznych.

Aby udoskonalić badania, naukowcy zastosowali metodę najmniejszych kwadratów.

Zespół badawczy wykorzystał 400 węglowodorów seskwiterpenowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, uzyskanych za pomocą techniki analizy fazy nadpowierzchniowej za pomocą mikroekstrakcji do fazy stałej i analizy na drodze chromatografii gazowej sprzężonej z spektrometrią mas (metoda HS-SPME-GC–MS).

Prawie 250 próbek zostało wybranych z sześciu krajów, będących producentami oliwy z oliwek w Unii Europejskiej (Hiszpania, Włochy, Grecja, Portugalia, Słowenia i Chorwacja), a 154 pochodziło z Tunezji, Turcji, Maroka i Argentyny. Wszystkie próbki pochodziły z różnych sezonów zbiorów i wszystkie spełniały kryteria oceny jakości „virgin” lub „extra virgin”.

Aby sprawdzić niezawodność nowych metod, badacze wykorzystali obszerny zbiór danych o dużej różnorodności, obejmujący różne regiony produkcyjne, odmiany oliwek, lata upraw, a nawet partie analityczne. Celem tego działania była ocena skuteczności metody uwierzytelniania w bardziej realistycznym scenariuszu, który uwzględnia naturalną zmienność produktu.

Wysoka skuteczność metody, szczególnie dla oliwy pochodzącej z Włoch, Hiszpanii i Grecji

Próbki umożliwiły rozróżnienie produktów pochodzących z krajów Unii Europejskiej i spoza niej z 89,6-procentowym stopniem poprawności klasyfikacji. Dzięki późniejszemu opracowaniu i walidacji z pomocą wielowymiarowej analizy dyskryminacyjnej dla krajów UE i krajów spoza niej, badacze poprawnie zidentyfikowali kraje UE w 92,2% przypadków, a w przypadku krajów spoza UE wartość ta wzrosła do 96%.

Najlepsze wyniki uzyskano w identyfikacji węglowodorów seskwiterpenowych z Włoch, Hiszpanii i Grecji, z dokładnością 99,6%. Nieco niższe wyniki uzyskane dla innych krajów wynikały głównie z mniejszej liczby zebranych próbek.

Godnym uwagi jest to, że wysokie odsetki prawidłowych przydziałów uzyskano z zestawu danych, który uwzględniał naturalną, wysoką heterogeniczność oliwy z oliwek i zmienność analityczną, ponieważ obejmował próbki z głównych odmian dla każdego obszaru produkcyjnego, z różnych lat uprawy, a próbki podzielono na kilka partii analitycznych.

Niższe koszty operacyjne, możliwe szerzsze zastosowanie metody

Zdaniem naukowców, nowa metoda idzie w ślady kilku wcześniejszych metod laboratoryjnych służących do identyfikacji pochodzenia oliwy z oliwek, ale teraz zmniejsza zapotrzebowanie na oprzyrządowanie i koszty operacyjne.

Opierając się na wynikach uzyskanych w ramach niniejszych badań, to samo podejście można zawęzić, aby uwierzytelniać pochodzenie olejów pozyskiwanych z mniejszych obszarów. Autorzy badania stwierdzili, że ta sama metoda może być również zastosowana do uwierzytelniania wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin w Unii Europejskiej z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG).

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622000656

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.