Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie węgla-14 pomaga wykryć zafałszowania olejku z kory cynamonowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Olejek z kory cynamonowej jest powszechnie stosowany jako środek zapachowy i aromatyzujący. Chociaż firmy często wprowadzają na rynek swoje produkty zawierające naturalnie pozyskiwany olej z kory cynamonowej, branża ta jest narażona na wysokie ryzyko fałszerstwa motywowanego ekonomicznie. Aby uniknąć fałszowania składników, zarówno producenci, jak i dystrybutorzy wdrażają testy autentyczności w ramach procedur zapewniania i kontroli jakości.

Aby upewnić się, że olejek z kory cynamonowej jest autentyczny i pochodzi ze źródeł roślinnych, stosuje się analizę węgla-14 w celu rozróżnienia między składnikami pochodzącymi z biomasy a petrochemicznymi.

Olejek z kory cynamonowej jest powszechnym składnikiem smakowym i zapachowym, często używanym jako przyprawa. Oczekuje się, że światowy rynek sprzedaży olejku cynamonowego będzie rósł o około 3,6% rocznie w latach 2018-2025. Według prognoz sprzedaż roczna wzrośnie z wartości 100 mln USD do 130 mln USD. Biorąc pod uwagę duże zapotrzebowanie na olej z kory cynamonowej i wysokie koszty produkcji, istnieje ryzyko, że składnik zostanie zafałszowany przez tańszą alternatywę, taką jak syntetyczny olejek z liści cynamonu, syntetyczny olejek kasja lub aldehyd cynamonowy.

Metoda badania węgla-14

W badaniach żywności analiza węgla-14 jest używana do rozróżniania składników pochodzących z biomasy i produktów petrochemicznych. Każdy produkt lub składnik pozyskiwany z roślin, zwierząt lub materiałów mikrobiologicznych zawiera mierzalną ilość radioaktywnego izotopu węgla-14. Tymczasem składniki pozyskiwane w całości z materiałów ropopochodnych nie zawierają żadnej ilości węgla-14.

Analiza węgla-14 wykorzystuje akceleratorowy spektrometr masowy (AMS) do pomiaru dokładnej zawartości procentowej węgla w materiale pochodzącym z biomasy, zgodnie z międzynarodowymi standardami, takimi jak ASTM D6866 lub ISO 16620-2.

Wyniki analizy węgla-14 dadzą wartość procentową, wskazującą jaka część badanej próbki pochodzi z zawartości biologicznej.

Wzmocnienie procedur kontroli jakości

Rozpowszechnienie fałszerstw sprawiło, że w całym łańcuchu dostaw kluczowe znaczenie ma wykrywanie fałszywych produktów i składników. Zgłoszenie produktów do analizy przez laboratorium zewnętrzne jest kluczowym krokiem dla producentów i dystrybutorów. Celem tego jest wzmocnienie procedur kontroli jakości i utrzymania jakości produktu. Chociaż analiza węgla-14 nie może rozróżnić różnych źródeł pochodzenia naturalnego, jest to wiarygodna analiza do weryfikacji, czy próbka pochodzi z biomasy, petrochemii, czy jest mieszaniną tych dwóch źródeł.

W przemyśle spożywczym i napojów analiza węgla-14 jest przydatna zarówno do uwierzytelniania składników pochodzących z biomasy, jak i do weryfikacji zafałszowania składników przy użyciu syntetycznych składników petrochemicznych. Przykładowo, próbka oleju z kory cynamonowej z oświadczeniem na etykiecie „całkowicie naturalne składniki” zwraca wynik 100% zawartości biologicznej - oznacza to, że próbka pochodzi w całości ze źródeł biomasy, co potwierdza autentyczność oświadczenia na etykiecie. Jeśli jednak próbka innego oleju z kory cynamonowej z tym samym oświadczeniem „całkowicie naturalne składniki” zwróci wynik, który mieści się w zakresie pomiędzy 0% a 100% zawartości biologicznej, oznacza to, że próbka jest mieszaniną produktów pochodzenia petrochemicznego i biomasy. Wynik 0% zawartości biopochodnych oznacza, że próbka pochodzi w całości ze źródeł petrochemicznych, a zatem nie zawiera żadnych materiałów pochodzenia naturalnego.

Podsumowanie

Ze względu na duży popyt na autentyczny składnik i wysoką cenę, olejek z kory cynamonowej jest podatny na fałszowanie. Dlatego też ustanowienie solidnych programów kontroli jakości w całym łańcuchu dostaw, może zmniejszyć ryzyko oszustw. Przesyłanie próbek do rutynowych analiz, takich jak badanie węgla-14, pozwala producentom i dostawcom na wczesne sprawdzenie, czy składniki (np. olejek z kory cynamonowej) pochodzą z biomasy, czy ze źródeł petrochemicznych.

https://www.nutritionaloutlook.com/view/cinnamon-bark-oil-carbon-14-testing-helps-catch-adulteration

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.