Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

OLAF pomaga w postawieniu przed sądem grupy odpowiedzialnej za oszustwa z pomidorami w tle

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) pomógł w rozwiązaniu sprawy oszustwa, dotyczącego defraudacji prawie 850 tys. euro unijnych funduszy rolnych, które zostały przeznaczone na rozwój uprawy pomidorów. Grupa dziewięciu osób i firm z Włoch oraz Rumunii ma stanąć przed sądem.

Europejska współpraca

OLAF przy współpracy z rumuńską Narodową Dyrekcją Antykorupcyjną (DNA) i prokuraturą włoskiej gminy Enna wykrył szereg potencjalnie oszukańczych praktyk, które obejmowały składanie fałszywych dokumentów, zakładanie firm-przykrywek i fałszywych deklaracji gruntowych w celu nielegalnego uzyskania funduszy.

Formalnie o oszustwo oskarżono pięciu obywateli Włoch i cztery rumuńskie osoby prawne. Staną przed sądem pod zarzutem utworzenia grupy przestępczej w celu nielegalnego pozyskania unijnych funduszy rolnych w Rumunii.

Dochodzenie i działania grupy przestępczej

OLAF zaangażował się w dochodzenie w 2018 r. po doniesieniach o potencjalnym wykorzystaniu unijnych funduszy rolnych w Rumunii przez grupę Włochów. Po potwierdzeniu tego przez wstępne dochodzenia utworzono wspólny zespół śledczy w 2019 r., który składał się z OLAF, rumuńskiego DNA i prokuratury Ennie.

Zespół śledczy wykrył szereg złożonych nieprawidłowości związanych z oszustwem. Domniemana grupa przestępcza założyła firmy-przykrywki z siedzibą w Rumunii wyłącznie w celu otrzymywania dotacji unijnych i bez zamiaru uprawy pomidorów.

Okazało się, że za pomocą sfałszowanych dokumentów, takich jak fałszywe umowy najmu i faktury udało się pozyskać 850 000 euro. Kwota ta stanowi około 25% wszystkich unijnych dotacji rolnych przyznanych Rumunii w 2017 r. na produkcję pomidorów. Ponadto ani jeden cent z tej kwoty nie został wydany na rolnictwo, czy na jakikolwiek inny cel w Rumunii. Prawdopodobnie zaraz po wypłaceniu dotacji pieniądze zostały przelane na kona bankowe we Włoszech, gdzie zostały szybko wypłacone i wykorzystane do sfinansowania innych działań przestępczych. Okazało się również, że ta sama grupa już wcześniej mogła stosować w Rumunii podobną metodę oszustwa.

W komunikacie prasowym z 19 stycznia 2022 r. OLAF poinformował o zamknięciu dochodzenia w październiku 2020 r., kiedy to wydano zalecenia dla rumuńskich i włoskich organów sądowych oraz zalecenia dla Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej w celu odzyskania pełnej kwoty 850 000 euro.

Źródło: https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/olaf-helps-bring-alleged-tomato-fraudster-gang-court-2022-01-19_en

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.