Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowanie 20 ton pomarańczy z chloropiryfosem w Hiszpanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna skonfiskowała w Alicante 20 ton pomarańczy skażonych chloropiryfosem - pestycydem, którego stosowanie w przemyśle spożywczym jest zakazane w Unii Europejskiej.

W ramach operacji przeprowadzono przeszukania w różnych zakładach przetwórstwa owocowego zlokalizowanych w Barcelonie, Castellón, Walencji, Murcji i Alicante. Firma z Alicante należała do przywódcy grupy przestępczej. Wszczęto śledztwo przeciwko siedmiu osobom, które są poderzjewane o przynależność do grupy przestępczej.

Proces fałszowania

Przywódca grupy kupił w Barcelonie wycofane z rynku pomarańcze, które pochodziły z Egiptu i świadomie zamierzał sprzedać owoce skażone chloropiryfosem. Importer, którego przedsiębiorstwo znajdowało się w prowincji Alicante oświadczył władzom, że pomarańcze z Barcelony zostały sprzedane przedsiębiorstwu w Murcji, a następnie w Walencji. Po zakupie przez przedsiębiorcę z prowincji Walencja założono, że przedsiębiorca ten zawarł umowę z inną firmą z regionu na zniszczenie skażonych pomarańczy. Jednak władze hiszpańskie wykryły nieprawidłowość tej deklaracji, a następnie ustaliły, że w fałszerstwie uczestniczyła sieć firm ze wschodniej Hiszpanii pod kierownictwem importera z Alicante. Osoby objęte dochodzeniem wystawiały fałszywe faktury i dokumenty zniszczenia, próbując oszukać władze co do zamiaru zniszczenia skażonych chloropiryfosem pomarańczy, które w rzeczywistości miały trafić do sprzedaży. Władze przejęły 20 ton pomarańczy.

Źródło: https://www.agronewscastillayleon.com/desmantelada-una-red-que-pretendia-comercializar-20-toneladas-de-egipto-de-naranjas-con-presencia-de

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.