145 SEN - Zarządzanie jakością sensoryczną alkoholi mocnych.
Data: 01.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 4 h
Cel szkolenia
Nauka rozpoznawania i oceny bodźców sensorycznych na przykładzie różnych gatunków alkoholi. Doskonalenie technik oceny
sensorycznej – ugruntowanie również wcześniej zdobytej wiedzy.Poszerzenie wiedzy z zakresu konsumenckiej oceny
organoleptycznej.
Wstęp do analizy struktury jakości, elementy składowe – wpływ jakości handlowej na produkt w aspekcie atrybutów
sensorycznych. Wsparcie procesów opracowywania nowych produktów, zapewnienie stałości jakości produktów, porównanie
jakości produktów konkurencyjnych.
Nauka przykładowych wzorców zapachowych najczęściej występujących w alkoholach, oraz rozpoznawanie ich w testowanych
próbkach.
Nauka umiejętności profilowania prezentowanych produktów, w trakcie warsztatów, dzięki czemu uczestnicy nauczą się przede
wszystkim opisywania cech sensorycznych wykorzystując model matematyczny jak i przekazywania wiedzy na temat alkoholi
w sposób wyważony i przystępny oraz intrygowania markami własnymi wykorzystując profil sensoryczny.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do pracowników działu produkcji, laboratoriów produkcyjnych, paneli sensorycznych, pracowników
PR, marketingu i sprzedaży oraz liderów panelu degustacyjnego, działów jakości oraz handlowców.
Program
1. Wstęp – odpowiedzialne spożycie alkoholi.
2. Od gorzałki do wódki (historia wódki, ciekawostki ze świata alkoholi).
3. Surowce do produkcji alkoholi (podziała surowców, wpływ na smak i aromat).
4. Technologia produkcji spirytusu w skrócie (etapy procesu, wpływ na smak i aromat, główne wady procesowe).
5. Podział związków zapachowych na przykładzie wzorców.
6. Techniki oceny sensorycznej poszczególnych gatunków alkoholi.
7. Wzorce sensoryczne – nauka rozpoznawania i oceny natężenia bodźca, ocena profilowa.
• Destylat: charakterystyczny zapach i smak siwuchy, zapach alkoholowy, oleje fuzlowe, octan etylu,
• Wódka Czysta Żytnia (na bazie spirytusu rektyfikowanego): klasyczny aromat alkoholu etylowego, ziołowy,
rozgrzewający, ściągający, pikantność,
• Wódka Czysta Ziemniaczana (na bazie spirytusu rektyfikowanego): klasyczny aromat alkoholu etylowego, palony,
czekoladowy, słodki, rozgrzewający, ściągający lekko cytrusowy,
• Okowita (na bazie spirytusu poddanego destylacji periodycznej): charakterystyczne aromaty dla danego rodzaju
okowity,
• Wódka Smakowa (na bazie nalewów i spirytusu rektyfikowanego): gładkość, rozgrzewający, cierpkość, słodycz,
• Koniak/Brandy – charakterystyczne aromaty dla tego rodzaju alkoholu, sposoby identyfikacji poszczególnych grup
zapachowych i posmaków.
8. Czynniki wpływające na zafałszowania ocen.
9. Korelacje pomiędzy wyróżnikami sensorycznymi.
10. Ważkość poszczególnych wad sensorycznych (dyskusja z uczestnikami szkolenia).
11. Wzorce sensoryczne – nauka rozpoznawania i oceny natężenia bodźca, ocena profilowa.
• Burbon (destylat) – charakterystyczny zapach politury i dębiny,
• Whisky (destylat): jod morski z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej, silne aromaty medyczne i
fenolowe,
• Bitter: słodko-gorzko-pikantny smak, aromaty ziołowe, piołunowe,
• Destylat owocowy lub Nalewka owocowa: cierpki, kwaśny, aromat owocowy,
• Niespodzianka (alkohol z innej grupy): aromat cytrusowy, fenolowy, kwiatowy, kwaśny i orzeźwiający.
12. Sensoryczne sposoby identyfikacji zafałszowań w spirytusie
13. Przedziwny świat alkoholi.
14. Pytania, dyskusja, zakończenie.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12373&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SEN&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-145-SEN-Zarzadzanie-jakoscia-sensoryczna-alkoholi-mocnych_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły