Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Od 11 do 13 listopada br. w Genewie odbywa się 79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP.7). Spotkaniu przewodniczy Agnieszka Sudoł, Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Spożywczych. W posiedzeniu biorą udział delegaci z państw członkowskich, w tym reprezentujący Polskę pracownicy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także przedstawiciele organizacji zajmujących się opracowywaniem norm dla żywności oraz obserwatorzy reprezentujący konsumentów i przemysł.

Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej. Dlatego prace tej organizacji mają duży wpływ na legislację unijną i tym samym na handel tymi produktami.

Ponadto, podczas tegorocznej sesji przyjęte zostały zrewidowane Procedury Pracy Grupy Roboczej WP.7. Powyższy dokument był przedmiotem intensywnych prac otwartej grupy roboczej, która spotkała się wielokrotnie w formule online przez ostatnie dwa lata. Polska była jednym z jej aktywnych członków. Ostateczne efekty prac spotkały się z aprobatą wszystkich obecnych w Genewie delegacji.

Podczas 79. sesji Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych dużo czasu poświęcono dyskusji na temat roli cyfryzacji w zapewnieniu efektywnego handlu rolno-spożywczego. Rozmowy odbywały się w formule okrągłego stołu wysokiego szczebla. Zaproszeni prelegenci przedstawili stosowane narzędzia i systemy ułatwiające handel produktami rolnymi. Zaprezentowano także wprowadzone najnowsze zmiany, między innymi w odniesieniu do e-SPS, e-Phyto czy identyfikowalności produktu. Druga część wydarzenia obejmowała wymianę doświadczeń i rozwiązań krajowych urzędowych służb kontrolnych.

Należy również podkreślić, że Grupa Robocza EKG/ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych w ciągu ostatnich kilku lat skupia się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności. Grupa ta realizuje w ten sposób Cele Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals - SDG) między innymi cel 12.3 - dotyczący zmniejszenia o połowę strat żywności do 2030 roku. 

Mając na uwadze oba wspomniane zagadnienia, Grupa Robocza przeprowadziła również dyskusję panelową na temat potrzeb i inicjatyw w zakresie budowania potencjału w regionie EKG/ONZ. Omówiono kluczowe wyzwania, przed którymi stoją kraje w swoich wysiłkach na rzecz promowania eksportu produktów rolnych i transformacji w kierunku bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych. Podsumowano również bieżące potrzeby w zakresie budowania potencjału oraz podjęte działania i realizowane przedsięwzięcia.

Na zakończenie obrad, przy dużym poparciu obecnych na sesji państw (w tym Polski), wybrano ponownie Agnieszkę Sudoł (Polska) na Przewodniczącą Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych i  Bucky Gwartney (USA) na Wiceprzewodniczącego.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.