Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 11 do 13 listopada br. w Genewie odbywa się 79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP.7). Spotkaniu przewodniczy Agnieszka Sudoł, Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Spożywczych. W posiedzeniu biorą udział delegaci z państw członkowskich, w tym reprezentujący Polskę pracownicy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także przedstawiciele organizacji zajmujących się opracowywaniem norm dla żywności oraz obserwatorzy reprezentujący konsumentów i przemysł.
Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej. Dlatego prace tej organizacji mają duży wpływ na legislację unijną i tym samym na handel tymi produktami.
Ponadto, podczas tegorocznej sesji przyjęte zostały zrewidowane Procedury Pracy Grupy Roboczej WP.7. Powyższy dokument był przedmiotem intensywnych prac otwartej grupy roboczej, która spotkała się wielokrotnie w formule online przez ostatnie dwa lata. Polska była jednym z jej aktywnych członków. Ostateczne efekty prac spotkały się z aprobatą wszystkich obecnych w Genewie delegacji.
Podczas 79. sesji Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych dużo czasu poświęcono dyskusji na temat roli cyfryzacji w zapewnieniu efektywnego handlu rolno-spożywczego. Rozmowy odbywały się w formule okrągłego stołu wysokiego szczebla. Zaproszeni prelegenci przedstawili stosowane narzędzia i systemy ułatwiające handel produktami rolnymi. Zaprezentowano także wprowadzone najnowsze zmiany, między innymi w odniesieniu do e-SPS, e-Phyto czy identyfikowalności produktu. Druga część wydarzenia obejmowała wymianę doświadczeń i rozwiązań krajowych urzędowych służb kontrolnych.
Należy również podkreślić, że Grupa Robocza EKG/ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych w ciągu ostatnich kilku lat skupia się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności. Grupa ta realizuje w ten sposób Cele Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals - SDG) między innymi cel 12.3 - dotyczący zmniejszenia o połowę strat żywności do 2030 roku.
Mając na uwadze oba wspomniane zagadnienia, Grupa Robocza przeprowadziła również dyskusję panelową na temat potrzeb i inicjatyw w zakresie budowania potencjału w regionie EKG/ONZ. Omówiono kluczowe wyzwania, przed którymi stoją kraje w swoich wysiłkach na rzecz promowania eksportu produktów rolnych i transformacji w kierunku bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych. Podsumowano również bieżące potrzeby w zakresie budowania potencjału oraz podjęte działania i realizowane przedsięwzięcia.
Na zakończenie obrad, przy dużym poparciu obecnych na sesji państw (w tym Polski), wybrano ponownie Agnieszkę Sudoł (Polska) na Przewodniczącą Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych i Bucky Gwartney (USA) na Wiceprzewodniczącego.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
W ramach wytycznych zdefiniowano m.in. należytą staranność, produkty objęte zakresem przepisów wraz z produktami złożonymi oraz określono rolę systemów certyfikacji i systemów weryfikacji przez osoby trzecie
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.