Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szerokie stosowanie fungicydów azolowych (azoli), szczególnie w niektórych praktykach rolniczych i ogrodniczych, może zwiększyć ryzyko uodpornienia się grzybów Aspergillus na niezbędne środki przeciwgrzybicze. To istotne odkrycie zostało podkreślone w raporcie pięciu agencji UE ds. zdrowia i środowiska, przy wsparciu Wspólnego Centrum Badawczego (JRC) Komisji Europejskiej. Agencje współpracowały w ramach podejścia One Health, aby zająć się tym rosnącym zagrożeniem.

Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.

Leki azolowe są niezbędne w leczeniu aspergilozy, poważnej infekcji wywoływanej przez grzyby Aspergillus. Jednak grzyby te stają się coraz bardziej oporne na terapie azolowe, co sprawia, że leczenie jest mniej skuteczne.

Substancje azolowe są szeroko stosowane w pestycydach

Substancje azolowe są szeroko stosowane w środkach ochrony roślin („pestycydach”) do zwalczania chorób grzybowych w rolnictwie i ogrodnictwie, w lekach weterynaryjnych do leczenia zakażeń grzybiczych u zwierząt, jako biocydy w środkach do konserwacji drewna, jako chemikalia przemysłowe (np. półprodukty i barwniki) oraz w kosmetykach (np. jako środki przeciwłupieżowe).

Wspólny raport podkreśla, że ich szerokie zastosowanie poza medycyną, zwłaszcza w rolnictwie, przyczynia się do ryzyka uodpornienia się grzybów Aspergillus na leki azolowe. Narażenie w środowiskach, w których stosuje się fungicydy azolowe, takich jak tereny rolnicze i obróbka drewna, może potencjalnie zwiększać ryzyko zakażenia opornymi na azole szczepami Aspergillus spp.

Dane zebrane z krajów UE/EOG (2010–2021) i zawarte w raporcie szczegółowo opisują stosowanie fungicydów azolowych w Europie. Środki ochrony roślin stanowią większość zgłoszonej sprzedaży we wszystkich sektorach.

Główne rekomendacje przedstawione w raporcie

Walka z opornością na azole u Aspergillus wymaga współpracy międzysektorowej. Podejście One Health zgromadziło ekspertów UE z zakresu medycyny ludzkiej i weterynaryjnej, rolnictwa i nauk o środowisku, aby przeanalizować istniejące dowody, zidentyfikować czynniki sprzyjające oporności na azole i zaproponować środki zapobiegające i kontrolujące ją.

Uznając powiązany charakter tego wyzwania, eksperci Agencji zalecili podjęcie następujących działań:

  • dodanie nowych szczegółowych wymagań do procesów zatwierdzania i autoryzacji fungicydów azolowych;
  • wspieranie badań i rozwoju nowych fungicydów o innowacyjnych mechanizmach działania, które nie prowadzą do oporności na leki przeciwgrzybicze stosowane w leczeniu ludzi;
  • przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych i ogrodniczych, właściwe przechowywanie odpadów organicznych, efektywne gospodarowanie odpadami oraz odpowiedzialne stosowanie i usuwanie produktów zawierających azole;
  • wdrażanie efektywnego gospodarowania odpadami z drewna impregnowanego środkami biobójczymi na bazie azoli;
  • zbieranie większej ilości danych na temat stosowania fungicydów na bazie azoli i środków przeciwgrzybiczych na bazie azoli;
  • dalsze rozwijanie szczegółowych wytycznych technicznych i ocena ryzyka oraz metodologie wspomagające decyzje regulacyjne dotyczące zatwierdzania substancji azolowych i łagodzące ryzyko oporności na azole u Aspergillus;
  • prowadzenie dalszych badań w celu rozwiania istniejących niepewności.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/one-health-eu-agencies-unite-tackle-azole-fungicide-resistance-aspergillus-fungi

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności

  • 05.06.2024

    Mykotoksyny w żywności – czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej

    Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.

    Czytaj więcej
  • 12.02.2024

    Naukowcy badają nieznane mykotoksyny w ramach europejskiego projektu PARC

    Jednym z celów europejskiego projektu PARC (ang. Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals) jest poszerzenie wiedzy na temat potencjalnie niebezpiecznych substancji chemicznych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Jednym z takich związków jest mykotoksyna wytwarzana przez grzyby z rodzaju Fusarium, mówią eksperci z Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR).

    Czytaj więcej
  • 30.05.2023

    Ogólne zasady dobrej praktyki pobierania próbek

    Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.

    Czytaj więcej
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.