Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe
Szerokie stosowanie fungicydów azolowych (azoli), szczególnie w niektórych praktykach rolniczych i ogrodniczych, może zwiększyć ryzyko uodpornienia się grzybów Aspergillus na niezbędne środki przeciwgrzybicze. To istotne odkrycie zostało podkreślone w raporcie pięciu agencji UE ds. zdrowia i środowiska, przy wsparciu Wspólnego Centrum Badawczego (JRC) Komisji Europejskiej. Agencje współpracowały w ramach podejścia One Health, aby zająć się tym rosnącym zagrożeniem.
Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.
Leki azolowe są niezbędne w leczeniu aspergilozy, poważnej infekcji wywoływanej przez grzyby Aspergillus. Jednak grzyby te stają się coraz bardziej oporne na terapie azolowe, co sprawia, że leczenie jest mniej skuteczne.
Substancje azolowe są szeroko stosowane w pestycydach
Substancje azolowe są szeroko stosowane w środkach ochrony roślin („pestycydach”) do zwalczania chorób grzybowych w rolnictwie i ogrodnictwie, w lekach weterynaryjnych do leczenia zakażeń grzybiczych u zwierząt, jako biocydy w środkach do konserwacji drewna, jako chemikalia przemysłowe (np. półprodukty i barwniki) oraz w kosmetykach (np. jako środki przeciwłupieżowe).
Wspólny raport podkreśla, że ich szerokie zastosowanie poza medycyną, zwłaszcza w rolnictwie, przyczynia się do ryzyka uodpornienia się grzybów Aspergillus na leki azolowe. Narażenie w środowiskach, w których stosuje się fungicydy azolowe, takich jak tereny rolnicze i obróbka drewna, może potencjalnie zwiększać ryzyko zakażenia opornymi na azole szczepami Aspergillus spp.
Dane zebrane z krajów UE/EOG (2010–2021) i zawarte w raporcie szczegółowo opisują stosowanie fungicydów azolowych w Europie. Środki ochrony roślin stanowią większość zgłoszonej sprzedaży we wszystkich sektorach.
Główne rekomendacje przedstawione w raporcie
Walka z opornością na azole u Aspergillus wymaga współpracy międzysektorowej. Podejście One Health zgromadziło ekspertów UE z zakresu medycyny ludzkiej i weterynaryjnej, rolnictwa i nauk o środowisku, aby przeanalizować istniejące dowody, zidentyfikować czynniki sprzyjające oporności na azole i zaproponować środki zapobiegające i kontrolujące ją.
Uznając powiązany charakter tego wyzwania, eksperci Agencji zalecili podjęcie następujących działań:
- dodanie nowych szczegółowych wymagań do procesów zatwierdzania i autoryzacji fungicydów azolowych;
- wspieranie badań i rozwoju nowych fungicydów o innowacyjnych mechanizmach działania, które nie prowadzą do oporności na leki przeciwgrzybicze stosowane w leczeniu ludzi;
- przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych i ogrodniczych, właściwe przechowywanie odpadów organicznych, efektywne gospodarowanie odpadami oraz odpowiedzialne stosowanie i usuwanie produktów zawierających azole;
- wdrażanie efektywnego gospodarowania odpadami z drewna impregnowanego środkami biobójczymi na bazie azoli;
- zbieranie większej ilości danych na temat stosowania fungicydów na bazie azoli i środków przeciwgrzybiczych na bazie azoli;
- dalsze rozwijanie szczegółowych wytycznych technicznych i ocena ryzyka oraz metodologie wspomagające decyzje regulacyjne dotyczące zatwierdzania substancji azolowych i łagodzące ryzyko oporności na azole u Aspergillus;
- prowadzenie dalszych badań w celu rozwiania istniejących niepewności.
Przeczytaj także
-
05.06.2024
Mykotoksyny w żywności – czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej
Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.
-
12.02.2024
Naukowcy badają nieznane mykotoksyny w ramach europejskiego projektu PARC
Jednym z celów europejskiego projektu PARC (ang. Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals) jest poszerzenie wiedzy na temat potencjalnie niebezpiecznych substancji chemicznych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Jednym z takich związków jest mykotoksyna wytwarzana przez grzyby z rodzaju Fusarium, mówią eksperci z Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR).
-
30.05.2023
Ogólne zasady dobrej praktyki pobierania próbek
Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.