Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku działań podejmowanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono, że rozbieżność między opakowaniem produktu pn. „Balsam Jerozolimski FORTE” suplement diety 200ml, a zawartością opakowania (produkt leczniczy pn.: Antinervinum) dotyczy również innego numeru partii.
W związku z powyższym, w przypadku nie zwrócenia uwagi na oznakowanie butelki zamieszczonej wewnątrz kartonika, istnieje ryzyko spożycia produktu leczniczego zamiast suplementu diety.
Produkt: „Balsam Jerozolimski FORTE” suplement diety 200 ml
Numer partii: 221001
Data minimalnej trwałości: 10.2024
Producent: Prowincja Polska Zakonu Szpitalnego Św. Jana Bożego p.w. Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny, Bonifraterska 12, 00-213 Warszawa (aktualnie Boni Fratres Pharmaceutical Sp. z o.o., ul. Krakowska 50/4, 31-066 Kraków)
Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowości (08.11.2023) producent podjął działania mające na celu wyjaśnienie sprawy oraz wycofanie ze sprzedaży wadliwej partii (221001), w celu jej weryfikacji oraz ewentualnej utylizacji. Producent na każdym etapie postępowania współpracuje z Państwową Inspekcją Sanitarną oraz dalszymi ogniwami łańcucha dostaw.
W przedmiotowej sprawie zostało wszczęte postępowanie administracyjne przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie mające na celu wycofanie z obrotu przedmiotowego produktu.
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Przeczytaj także: https://foodfakty.pl/stwierdzenie-produktu-leczniczego-w-opakowaniu-suplementu-diety
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w partii kaszy jaglanej.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.