Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać zagrożenie dla konsumentów.
Produkt: Herbatka fix Rumiankowo-koperkowa, 20 sztuk
Numer partii: 011023
Data minimalnej trwałości: 09.2026
Producent: Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol w Krakowie S.A. ul. Chałupnika 14, 31-464 Kraków; Zakład Produkcyjny ul. Partyzantów 7, 32-700 Bochnia
Herbapol zakończył proces wycofania z obrotu wskazanej partii produktu pn. Herbatka fix rumiankowo-koperkowa, numer partii: 011023, data minimalnej trwałości: 09.2026.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorowały proces wycofania kwestionowanej herbatki, postępowanie wyjaśniające względem produktu przed organami kontroli jest w toku.
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu z rynku w Polsce jednej partii odżywki białkowej ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Producent zobowiązał się do wycofania produktów z rynku i poinformowania swoich odbiorów.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.