Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 24.05.2024 Miejsce: ON-LINE / KRAKÓW
Czas trwania: 6 h
Szkolenie ma na celu przekazanie praktycznych umiejętności w zakresie przygotowania, realizacji i zamknięcia procesu audytowego. Szkolenie ma na celu doskonalenie procesu prowadzenia audytów wewnętrznych systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Szkolenie skierowane jest do audytorów wewnętrznych oraz do kandydatów na audytorów wewnętrznych w organizacji, pełnomocników ds. Zapewnienia Jakości, członków zakładowych zespołów ds. bezpieczeństwa żywności, technologów żywności, innych osób chcących przeprowadzać audyty wewnętrzne systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000.
1. Omówienie wymagań normy ISO 22000:2018:
• Kontekst organizacji
- Kontekst organizacji a czynniki wewnętrzne, zewnętrzne
• Przywództwo
- Przywództwo i zaangażowanie Najwyższego Kierownictwa
- Polityka bezpieczeństwa żywności
• Planowanie
- Działania uwzględniające ryzyka i szanse
- Cele FSMS
• Wsparcie
- Zasoby
- Kompetencje
- Świadomość
- Komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna
- Udokumentowana informacja
• Działanie
- Programy wstępne (PRP)
- Identyfikowalność
- Postępowanie w sytuacjach awaryjnych
- Nadzór nad zagrożeniami (system HACCP)
- Aktualizacja i weryfikacja programów wstępnych PRP i systemu HACCP
- Nadzór nad niezgodnościami wyrobu i procesów
• Ocena wyników systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Monitorowanie, pomiary, analiza i ocena
- Audyty wewnętrzne
- Przegląd zarządzania
• Doskonalenie
- Niezgodności i działania naprawcze
- Ciągłe doskonalenie
- Aktualizacja FSMS
2. Wprowadzenie do audytowania:
• Definicja audytu
• Rodzaje audytów
• Postawy i zachowania audytora
• Zasady i proces audytowania wg normy ISO 19011.
3. Metody i techniki wykonywania audytów wewnętrznych:
• Przygotowanie audytu
• Istota, model i warunki skutecznego komunikowania się
• Rodzaje pytań audytowych
• Badania audytowe
• Formułowanie niezgodności
• Dokumentowanie wyników audytu.
4. Działania poaudytowe:
• Korekcje
• Działania korygujące
• Rekomendacje do doskonalenia
5. Test na zakończenie szkolenia.
6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12499&place_id=0
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły